Spot volgende maand de grootste supermaan van de eeuw

Als je een fan bent van sterren kijken, weet u waarschijnlijk dat 2016 een geweldig jaar is voor de astronomie. We hebben in de nacht van zondag op maandag nog maar net een supermaan achter de rug of er dienen er zich nog twee aan: een op 14 november en een op 14 december. Die van volgende maand wordt zelfs de grootste van deze eeuw.

Een supermaan komt voor bij volle manen en is te zien als de maan tijdens haar ellipsvormige draai rond de aarde het dichts bij onze planeet staat. Bij zo'n supermaan kan de maan wel 14  procent groter en 30 procent helderder lijken. 

De supermaan die we in november te zien krijgen, staat het dichts bij de aarde in deze eeuw. Volgens NASA is het hierna wachten tot 25 november 2034 om opnieuw een maan te hebben die zo dichtbij komt. 

Wie de bijzonder maan wil zien, kan best een plaatsje met weinig licht opzoeken en hopen op niet al te veel wolken. 

De supermaan in december wordt iets minder spectaculair omdat het licht van de maan die nacht het zicht op de  Geminiden-meteorenregen zal verstoren. 

Meest gelezen