"Ik denk dat Bob Dylan aanwezig zal zijn"

Ondanks verwoede pogingen van de Zweedse Academie om Bob Dylan te bereiken, hult de kersverse Nobelprijswinaar voor de Literatuur zich in een absoluut stilzwijgen. Of hij op 10 december zal opduiken op de uitreiking, is op dit moment nog een groot mysterie. "Voorlopig maak ik me geen zorgen. Ik denk dat hij aanwezig zal zijn", zo vertelt Sara Danius, woordvoerster van de Academie.

Bijna een week geleden won Bob Dylan als eerste singer-songwriter de Nobelprijs Literatuur. Zijn enige officiële reactie tot nu toe is een droog berichtje op Twitter. Verder heerst er een complete radiostilte. Dat is niet ongewoon voor Dylan, die bekendstaat om zijn gereserveerde houding. 

De Zweedse Academie heeft geprobeerd om hem te bereiken, maar zonder resultaat: "Op dit moment doen we niets. Ik heb gebeld en gemaild naar zijn naaste medewerker en daarop werd telkens vriendelijk gereageerd. Dat is voorlopig voldoende". Wat Dylan dus denkt over zijn prijs is niet geweten.

Vrij op 10 december?

Traditiegetrouw ontvangen de Nobelprijswinnaars op 10 december hun prijs uit handen van de Zweedse koning Carl XVI Gustaf en geven ze een speech, maar Dylans komst is dus verre van zeker.

Volgens zijn agenda stopt zijn huidige tournee alleszins op 23 november. Dan speelt hij een laatste keer in Florida, dus in principe kan hij 10 december. "Als hij niet wil komen, dan komt hij niet. Het wordt hoe dan ook een groot feest", klinkt het.

Meest gelezen