Grote Russische vloot op weg naar Syrië

Voor de kust van Noorwegen is een grote groep Russische oorlogsschepen opgemerkt, met onder ander het enige Russische vliegdekschip. De vloot is op weg naar Syrië om er de Russische militaire aanwezigheid te versterken.
AFP or licensors
De Admiral Kuznetsov werd gefotografeerd door Noorse bewakingsvliegtuigen.

Volgens de Navo gaat het om zowat de hele Noordelijke vloot en een deel van de Baltische vloot van de Russen. In totaal varen er acht Russische oorlogsbodems in internationale wateren voorbij Noorwegen, waaronder het enige Russische vliegdekschip, de Admiral Kuznetsov, en het met atoomkracht aangedreven slagschip Pyotr Velikiy. De schepen zijn gefotografeerd door Noorse bewakingsvliegtuigen.

Een woordvoerder van het Noorse leger heeft gezegd dat  de Russen meegedeeld hebben dat de vloot op weg is naar de Middellandse Zee, en zaterdag had Rusland al laten weten dat de Admiral Kuznetsov naar Syrië zou varen. Het vliegdekschip heeft verschillende gevechtsvliegtuigen en gevechtshelikopters aan boord om de Rusische militaire aanwezigheid in en rond Syrië te versterken.

Volgens een woordvoerder van het westerse militaire bondgenootschap NAVO gaat het om de gehele Noordelijke vloot en een deel van de Baltische vloot van de Russen, en gaat het om de grootste manoeuvres van de Russische vloot sinds het einde van de Koude Oorlog.

De woordvoerder zei ook nog dat het aantal Russische gevechtsvliegtuigen in Syrië gevoelig zal stijgen door de nieuwe ontwikkelingen, en dat Moskou mogelijk binnen twee weken een "finale" luchtaanval zal inzetten op de rebellen in Aleppo.

Meest gelezen