Reynders roept Russische ambassadeur op het matje

De ambassadeur van Rusland in ons land wordt geconvoceerd bij Buitenlandse Zaken. Dat gebeurt na de beschuldigingen van Rusland dat Belgische F16's burgerslachtoffers zouden hebben gemaakt bij bombardementen in Syrië. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil zijn ongenoegen daarover formeel uiten bij de Russische ambassadeur.

"Ik heb gevraagd dat wij de ambassadeur convoceren om hem op de hoogte te brengen (...) van de ontkenning, maar ook van onze onvrede over verklaringen die manifest niet geverifieerd werden", zo verklaart minister Reynders.

Reynders heeft het raden naar de redenen achter de aantijgingen. Hij wees erop dat hij steeds heeft gepleit voor het openhouden van communicatiekanalen met Rusland, ondanks de oplopende spanningen op tal van domeinen. "Er wordt in dit dossier enorm veel geïnstrumentaliseerd. Ik ken niet de exacte redenen voor de verklaringen die zijn gedaan. Ze zijn in ieder geval onaanvaardbaar."

Buitenlandse Zaken had ook al aan minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gevraagd om de Russische aantijgingen te ontkennen. Dat deed Vandeput, eraan toevoegend dat onze vliegtuigen de afgelopen dagen niet actief zijn geweest in de regio.

Hij beschuldigt de Russen ervan bewust foute informatie te verspreiden. "Het kan zijn dat we een brief sturen of dat we vragen aan de Russische ambassadeur hier in Brussel wat juist de beweegreden zijn, om zulke informatie te verspreiden", zegt Vandeput.

Burgerslachtoffers in dorp ten noorden van Aleppo

Hassadjek, een dorp in het noorden van de provincie Aleppo, zou volgens de lokale autoriteiten gisteren gebombardeerd geweest zijn. Daarbij kwamen zes burgers om het leven. Vier mensen raakten gewond.

Het Russische ministerie van Justitie zegt dat op het moment van het bombardement twee Belgische F-16's in het gebied gedetecteerd werden.

De Russen benadrukten dat zijzelf en het Syrische leger sinds gisteren geen aanvallen meer uitvoeren in het gebied. Ze hebben de bombardementen boven Aleppo tijdelijk gestaakt voor een humanitaire pauze, zodat de burgers de kans krijgen om het gebied te verlaten en de hulpdiensten de gewonden kunnen evacueren.

Vandeput: "Russen willen onenigheid zaaien binnen de coalitie"

Defensie bij ons ontkent formeel dat er Belgische F-16's in het luchtruim waren. De afgelopen drie dagen zijn ze er niet actief geweest. "De beschuldigingen houden geen steek", zegt minister van Defensie Vandeput. "We spreken normaal gezien niet over waar we juist actief zijn, maar ik kan u met de hand op het hart bevestigen dat wij op die dagen niet over de betrokken regio gevlogen hebben."

België maakt onderdeel uit van de internationale coalitie tegen IS. De missie staat onder leiding van de Verenigde Staten. België voert in het kader van die missie bombardementen uit op stellingen van IS in Irak en Syrië.

"IS is ook de enige groep die wij beogen", zegt Vandeput. "Wij willen geen burgerslachtoffers en ook geen enkele twijfel over het doelwit. Het moet 100 procent als IS geïdentificeerd zijn."

Volgens Vandeput proberen de Russen onenigheid te zaaien binnen de coalitie, door foute informatie te verspreiden.

Meest gelezen