Wie redt iconische rode schoentjes uit de "Wizard of Oz"?

Er is een crowdfunding opgestart om de legendarische schoentjes uit de "Wizard of Oz" te redden. Bijna 80 jaar geleden droeg Judy Garland de robijnrode muiltjes in de film, maar de rode lak heeft in de loop van de jaren plaatsgemaakt voor een doffig bruin.

De rode hakjes zijn een van de populairste stukken in het Smithsonian's National Museum of Natural History. Het museum wil 300.000 dollar (zo'n 275.000 euro) verzamelen voor de onmiddellijke restauratie en voor een nieuwe vitrine die de schoenen moet beschermen tegen verder verval. "Dit specifieke paar muiltjes hoort bij het Amerikaanse volk en we roepen nu de steun van het publiek in om ze te helpen bewaren voor de volgende generatie", zo vertelt Melinda Machado, woordvoerster van het museum.

De schoenen bestaan uit verschillende materialen, waardoor de restauratie geen evidentie is. "We gaan grondig wetenschappelijk onderzoek moeten doen om een behandelplan op te stellen", aldus Machado. 

Het is niet de eerste keer dat het Smithsonian instituut een crowdfundingcampagne lanceert. In 2015 haalde het National Air and Space Museum 700.000 dollar (of 640.000 euro) op om het ruimtepak van Neil Armstrong te behouden. 

Gisterenmiddag stond de teller van de deze crowdfunding op 80.000 dollar (73.000 euro).