Brandweer zet CO2 in om scheepsbrand te blussen

De brand die donderdagochtend was ontstaan op een vrachtschip met tweedehandswagens in de Antwerpse haven, is nog steeds niet geblust. Dat zegt de Antwerpse brandweer, die nu 140 ton vloeibare CO2 in het ruim zal laten vergassen om alle zuurstof weg te halen en op die manier het vuur te laten doven. Dat hele proces zal allicht nog meer dan 24 uur in beslag nemen.

Omdat de situatie binnen in het schip moeilijk in te schatten valt en de temperatuur van het dek op sommige plaatsen nog zowat 60 graden bedraagt, heeft de brandweer het vaartuig nog steeds niet kunnen betreden. Het vuur wordt wel onder controle gehouden, onder meer door alle buitenwanden te koelen. De brandweer moet voorlopig nog steeds continu 10 tot 12 mensen ter plaatse houden voor die klus.

De brand ontstond allicht aan een van de wagens op het zevende dek, en sloeg vervolgens over naar het achtste en negende dek. De omvang van de schade is nog niet bekend, maar de brandweer gaat ervan uit dat de lading niet meer te redden valt en dat ook de schade aan het schip zelf aanzienlijk is.

Meest gelezen