Geraardsbergen vreest mattentaart-vervalsingen door CETA

Ook in Geraardsbergen rijst protest tegen het CETA-vrijhandelsakkoord met Canada. De bekende mattentaarten uit Geraardsbergen zijn in dat akkoord niet als beschermd streekproduct opgenomen. De Broederschap Geraardsbergse Mattentaart vreest voor "vervalste" mattentaarten uit Canada.

Omdat de mattentaarten niet naar Canada worden uitgevoerd, zijn ze ook niet opgenomen in het CETA-akkoord. Dat geldt ook voor veel andere beschermde streekproducten, zoals de Ardense ham of de Vlaams-Brabantse tafeldruif.

In het CETA-verdrag zijn maar 150 van de 4.000 door Europa beschermde streekproducten opgenomen. Dat geldt onder meer voor de Nederlandse Gouda en de Italiaanse buffel-mozzarella.

"Als die akkoorden erdoor komen, betekent dit dat er heel wat weinig kwalitatieve producten op de markt komen, want producten uit Canada zijn niet noodzakelijk onderworpen aan dezelfde regels als in Europa", zegt actievoerder Lydia Imbo.