Jambon stuurt meer agenten naar grensstreek

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stuurt 120 extra agenten naar de grensstreek met Frankrijk. Hij anticipeert zo op de nakende sluiting van de "jungle", het geïmproviseerde vluchtelingenkamp in Calais. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Intussen blijven de hulporganisaties bezorgd over het lot van de duizenden vluchtelingen na de sluiting van het kamp.
AFP or licensors

De Franse overheid begint maandag de "jungle" te ontruimen. Dat vluchtelingenkamp ligt 50 kilometer van de grens met ons land. Daardoor dreigt de toestroom aan vluchtelingen flink toe te nemen. Jambon neemt voorzorgsmaatregelen: zaterdag worden al 50 extra agenten ingezet, vanaf maandag zijn dat er 120.

De politiemensen zullen niet aan de Belgisch-Franse grens staan, maar controles uitvoeren in de hele grensstreek. "Stel dat we zien dat er in Zeebrugge meer transitmigranten toekomen, terwijl we géén trafiek vaststellen in de buurt van de grens, dan verleggen we de focus verder naar het binnenland en de snelwegparkings", zegt Jambon. "We moeten die mensen opvangen en registreren en hen eventueel terugsturen naar Frankrijk."

De extra agenten zullen zeker tot het einde van het jaar blijven patrouilleren. Jambon verwacht dat de ontmanteling van het vluchtelingenkamp in Calais enkele weken tot zelfs maanden zal duren.

Voor de politie betekent dat extra werk. "Die organisatie staat onder druk, dat is een feit", geeft Jambon toe in "De ochtend". "Daarom zijn we volop aanwervingen aan het doen. Ik wil dit jaar 1.600 mensen aanwerven, volgend jaar 1.400 en het jaar daarna 1.400."

Hulporganisaties ongerust

Intussen blijven de hulporganisaties in het vluchtelingenkamp ongerust over de nakende ontmanteling van de "jungle". "Niemand is nog tegen de ontmanteling van het kamp. Het is geen menswaardig kamp, dat is het nooit geweest. Maar de genomen maatregelen volstaan nog lang niet en nergens krijgen we de garantie dat de oplossingen die gezocht zijn de fundamentele rechten van de mens wel zullen respecteren”, zegt Sofie D’Hulster, voorzitter van vzw Humain.

“De bewoners noch de organisaties ter plaatse krijgen informatie over de plannen van de overheid in verband met de afbraak. Ook over de opvangplannen heerst er grote onduidelijkheid. Bewoners worden verplicht om op bussen van de overheid te stappen, zonder te weten waar ze terechtkomen.”

Volgens de hulporganisaties wordt de sfeer in de "jungle" alsmaar grimmiger. “Deze mensen zullen zich verzetten tegen een transport naar een ongekend opvangcentrum ergens in Frankrijk. Bij een uitdrijving uit het kamp, vrezen we voor zwaar verzet. De Franse politie staat alvast bekend om haar hardhandig optreden in het kamp en dat zou wel eens tot een zware confrontatie kunnen leiden met sommige bewoners”, aldus Sofie D'Hulster.

Hoeveel vluchtelingen er momenteel in Calais verblijven, is niet helemaal duidelijk. Hun aantal wordt geschat op 7 à 10.000.

Meest gelezen