Rusland: "Radarbeelden bewijzen dat Belgische F-16's in Syrië gebombardeerd hebben"

Rusland zegt radarbeelden te hebben die moeten bewijzen dat Belgische F-16's effectief bombardementen hebben uitgevoerd in de buurt van de Syrische stad Aleppo. Gisteren beschuldigde Rusland ons land ervan burgerslachtoffers te hebben gemaakt bij die bombardementen, iets wat de Belgische regering staalhard blijft ontkennen.

Rusland zegt meer details te hebben over de vermeende operatie door de Belgische F-16's. Volgens Moskou zijn de twee gevechtsvliegtuigen dinsdagochtend opgestegen in Jordanië, twee uur later zouden ze de aanval hebben uitgevoerd. Voor en na de aanval werden ze bijgetankt door een Amerikaans toestel.

"De vliegtuigen werden onmiddellijk geïdentificeerd als Belgische F-16's", klinkt het bij het Russische ministerie van Defensie. De vliegtuigen zouden zijn opgemerkt door zowel Russische als Syrische radarsystemen. "Gedetailleerde informatie over de operatie door de Belgische F-16's zal via diplomatieke en militaire kanalen worden overgeleverd aan België", klinkt het vanuit Moskou.

Het bombardement gebeurde op het dorpje Hassadjek, in de provincie Aleppo. Volgens de Russen zijn daarbij zes burgerslachtoffers gevonden.

Gisteren ontkende de Belgische regering formeel dat Belgische gevechtsvliegtuigen een bombardement hadden uitgevoerd. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zei dat er in het betrokken luchtruim de afgelopen dagen geen Belgische vliegtuigen actief waren geweest en dat de Rusland bewust foute informatie verspreidde. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) ontbood de Russische ambassadeur.

"Ofwel misluidt Vandeput doelbewust, ofwel wordt hij bedrogen"

Ook nu Rusland zegt radarbeelden te hebben, blijft minister van Defensie Vandeput formeel ontkennen dat Belgische F-16's het bewuste bombardement hebben uitgevoerd.

Het Russische ministerie van Defensie kadert die ontkenning als volgt: "Ofwel misleidt de Belgische minister van Defensie Steven Vandeput doelbewust de internationale gemeenschap, ofwel is hij bedrogen door zijn ondergeschikten samen met hun Amerikaanse collega's", aldus majoor-generaal Igor Konasjenkov.

Het verloop volgens de Russen

Moskou kan naar eigen zeggen het traject van de Belgische F-16's nauwgezet uit de doeken doen dankzij de radarbeelden. Rusland spreekt over "feiten op basis van data via objectieve controlemiddelen".

"Controle van het luchtruim registreerde op 18 oktober om 01.34 uur Moskou tijd het opstijgen van twee militaire vliegtuigen van de internationale coalitie van het vliegveld al-Salti in Jordanië", aldus het Russische ministerie van Defensie. "De toestellen zijn onmiddellijk als F-16's en als van de Belgische luchtmacht geïdentificeerd."

Zij zijn om 02.37 uur het Syrische luchtruim binnengevlogen ongeveer 115 km ten noordoosten van Deir Ezzor.

Ze zijn om 02.52 uur in Syrische luchtruim ter hoogte van Deir-Ezzor door een Amerikaans KC-135 tankvliegtuig bijgetankt en hebben hun vlucht voortgezet in noordwestelijke richting, zegt de woordvoerder.

Om 03.10 uur vlogen de F-16's 80 km ten noordoosten van de Syrische stad Raqqa.

Om 03.55 uur plaatselijke tijd hebben de toestellen een aanval uitgevoerd op het Syrische dorp Khassadjek in de provincie Aleppo, met als resultaat twee vernielde huizen, zes mensen gedood en vier in uiteenlopende graden gewond.

Om 04.18 uur zijn beide toestellen opnieuw door de KC-135 bijgetankt. Daarop patrouilleerden zij in de buurt van Azaz ten noorden van Aleppo.

Om 07.18 uur verlieten de twee Belgische toestellen het Syrische luchtruim.

Meest gelezen