"Ik zat neer, maar ben bijna van mijn stoel gevallen"

Vandaag verschijnt "You want it darker", de jongste plaat van Leonard Cohen. De hoes is ontworpen door de Belg Sammy Slabbinck. Op Radio 1 legt hij uit hoe de Canadese muzikant en levende legende bij hem is terechtgekomen.

82 is Cohen inmiddels, maar dat houdt hem niet tegen nog steeds muziek te maken. Zo is sinds vandaag "You want it darker" beschikbaar, zijn jongste album dat hij samen met zijn zoon Adam maakte.

Die laatste heeft de Belgische ontwerper Sammy Slabbinck enkele maanden geleden de opdracht van zijn leven gegeven door hem te vragen de hoes voor het album te ontwerpen.

"Ik maak voornamelijk collages en videoanimaties", vertelt Slabbinck in "Ayco" op Radio 1. "Die plaats ik op Instagram. Op een bepaald moment zag ik dat Adam Cohen mij volgde en mijn werk leuk vond. Ik stuurde hem een bericht om hem te bedanken, waarop hij me een beleefd antwoord terugstuurde."

"Enkele dagen later kreeg ik plots opnieuw een bericht. Hij vertelde me over de nieuwe plaat die ze aan het opnemen waren en zei dat ze iemand zochten om de hoes te ontwerpen. Hij vroeg of ik daar zin in had. Ik zat neer, maar ik ben bijna van mijn stoel gevallen. Het was surrealistisch."

"Het is geen prettige plaat"

"Ik kreeg carte blanche, maar wel op basis van een foto. Ik kreeg ook als richtlijn dat het resultaat iconisch moest zijn. Niet meer dan dat. Daarnaast kreeg ik de albumtitel en mocht ik naar het titelnummer luisteren."

"Adam vertelde me voorts wat meer over de plaat. Dat was op een moment dat de opnames nog volop liepen. Zoals de titel doet vermoeden, is het geen prettige plaat. Ze kent een donkere sfeer. Hierdoor heb ik me laten leiden."

Videoboodschappen

Met Leonard Cohen zelf heeft Slabbinck geen direct contact gehad. Wel stuurde de Canadese bard hem verschillende videoboodschappen. "Ze waren bij hem thuis opgenomen. Ik had hem een tiental ontwerpen doorgestuurd, ook voor de single, en die was hij aan het overlopen. Hij sprak me persoonlijk aan en zei me wat hij wel en niet goed vond. Ik heb die video’s op wel drie harde schijven opgeslagen."

Meest gelezen