Cyberaanval via beveiligingscamera's en babyfoons

Bij de wereldwijde cyberaanval van gisteravond zijn op grote schaal apparaten zoals beveiligingscamera's, slimme thermostaten of zelfs babyfoons ingezet. Hackers zoeken meer en meer hun toevlucht tot het "internet der dingen", de nieuwe zwakke plek van het internet.

Tientallen grote internetsites zijn gisteren opnieuw het slachtoffer geworden van cyberaanvallen. In de namiddag ondervonden vooral de gebruikers aan de oostkust van de VS hinder. Bij de tweede aanval konden heel wat Europese gebruikers plots niet meer op sites als Twitter, Spotify of PayPal. Bij ons lag onder meer de website Buienradar plat.

De aanvallen waren gericht tegen de internetprovider Dyn, een bedrijf dat gebruikers helpt om verbonden te geraken met websites. Dyn maakte bekend dat het één aanval - die gedurende verschillende uren een storing veroorzaakte - had kunnen oplossen. Een tweede aanval, enkele uren later, veroorzaakt echter langere tijd problemen.

Dyn is het slachtoffer van wat kenners nu al een van de grootste DDos-aanvallen ooit noemen, DDos staat voor "distributed denial of service". Bij zo'n aanval worden een of meerdere sites en/of servers onbeschikbaar gemaakt door hen te overladen met internetverkeer.

Meestal gebruiken hackers een netwerk van computers, maar bij deze cyberaanval was dat anders. "Het bijzondere aan deze aanval was dat de hackers hun toevlucht hebben gezocht tot slimme apparatuur die consumenten en bedrijven in huis halen: beveiligingscamera's, slimme thermostaten of zelfs babyfoon", zegt hoofdredacteur Kristof Van der Stadt van Datanews.

"Computers geraken minder en minder besmet met malware. Hackers zoeken dus hun toevlucht tot de nieuwe zwakke plek van het internet.  Deze apparatuur is verbonden met het internet, maar de fabrikanten hebben nog onvoldoende aandacht voor veiligheid.

Zitten sympathisanten WikiLeaks achter cyberaanval?

Bij de getroffen sites waren onder meer Netflix, de sociaalnetwerksite Twitter, muziekstreamingsdienst Spotify, de discussiewebsite Reddit en de overnachtingsdienst Airbnb. Als gevolg van de cyberaanval konden sommige klanten ook geen betalingen verrichten via PayPal.

De Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst FBI zegt dat ze zich bewust is van de aanvallen en dat ze een onderzoek is gestart.

Experts zeggen dat het nog te vroeg is om iemand met de vinger te wijzen. Wel roept een bericht dat WikiLeaks gisteravond laat tweette, vragen op. De klokkenluiderssite meent dat sympathisanten van de site achter de cyberattack zitten. "Assange leeft nog en WikiLeaks kan nog steeds publiceren. We vragen aanhangers om te stoppen met het VS-internet lam te leggen. Jullie hebben jullie punt gemaakt', zo luidt de tweet.

Meest gelezen