Rika Ponnet: "Ik geloof niet in een verplichte date-dag"

Relatie-experte Rika Ponnet is geen voorstander van een vaste "date night" in de agenda van koppels. Ze reageert daarmee op het voorstel van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), die donderdag uitriep tot "date-dag". Met de campagne wil hij koppels aansporen de kinderen één avond per week thuis te laten en buitenshuis tijd met elkaar door te brengen. "De campagne is nogal betuttelend", vindt Ponnet. "We moeten al zoveel, ik vrees een beetje dat mensen allergisch geworden zijn voor verplichtingen."
© Image Source, all rights reserved.

"Begrijp me niet verkeerd, ik vind het positief dat het thema relaties onder de aandacht wordt gebracht", steekt Rika Ponnet van wal. U kent de relatie-experte van het één-programma "Vind je lief". Daarin probeerde ze 15 vrijgezellen aan een levenspartner te helpen. "Mensen onderschatten hoe belangrijk het relationele aspect is in een gezond en gelukkig leven. Uit talloze internationale onderzoeken blijkt  dat eenzaamheid een dodelijk fenomeen is. Op fysiek niveau blijkt het zelfs even dodelijk te zijn als obesitas. We zijn onze focus op het belang van relaties echter kwijt. Er zijn zoveel dingen die onze aandacht vragen, zoveel alternatieven om onze tijd mee op te vullen, waardoor we er steeds minder bij stilstaan."

Goed nieuws dus dat de minister van Welzijn het thema onder de aandacht brengt, al had Ponnet dat liever niet in de vorm van een "vaste date-dag" gezien. "Het is een beetje een knullig voorstel", vindt ze. "Ik geloof er bovendien niet in om mensen te verplichten zoiets in hun agenda in te plannen. Dat heeft een averechts effect."

Volgens de relatie-experte lost een vast etentje op donderdagavond de relatieproblemen bovendien niet zomaar op. "Als mensen al een hele tijd naast elkaar leven, zit het probleem vaak dieper dan louter het tijdsaspect," legt Ponnet uit. "Het is een beetje het probleem van het kip en het ei. Gaat het slecht omdat je partner nooit thuis is? Of is je partner nooit thuis omdat er een ander probleem is binnen de relatie, en hij of zij daarom voldoening in andere activiteiten zoekt?"

Het voorstel van Vandeurzen doet afbreuk aan die complexiteit van een relatie, vindt ze. "Het lijkt nu een beetje dat, als je regelmatig op stap gaat, het probleem zich dan wel zal oplossen. Maar zo loopt het in de realiteit jammer genoeg vaak niet."

Meest gelezen