Zuiden van Limburg enkele uren zonder stroom

In het zuiden van Limburg hebben enkele gemeenten ruim drie uur zonder stroom gezeten. Omstreeks 5 uur viel de elektriciteit uit in Tongeren en delen van Bilzen, Riemst en Hoeselt. Ook het trein- en busverkeer in de regio ondervond hinder van de problemen met het hoogspanningsnet. Tegen 8 uur was de hoogspanningslijn weer hersteld.

De elektriciteit viel rond 5 uur vanochtend door problemen met het hoogspanningsnet van Elia. "Dat zijn de grote leidingen die over heel België lopen. In de buurt van Tongeren is er een probleem opgetreden, waardoor het Infraxnetwerk dat effectief binnenkomt bij mensen en bedrijven momenteel niet meer gevoed wordt", zegt Björn Verdoodt van Netbeheerder Infrax.

Op de website van Infrax is te zien welke regio precies hinder ondervindt van de stroomonderbreking. "Mensen in Tongeren zijn daardoor getroffen, maar ook delen van Hoeselt, Borgloon en Riemst ondervinden hinder."

Netbeheerder Elia bevestigt dat de oorzaak van de stroomonderbreking "een incident" is op de hoogspanningslijn tussen Bréssoux en Tongeren. De precieze oorzaak van het defect is nog onbekend. "Normaal is er altijd een tweede lijn beschikbaar, die in die gevallen overneemt. Maar net nu zijn er op die extra lijn werken, waardoor die niet onder spanning gezet kan worden", vertelt Marleen Vanhecke van Elia. "Daardoor is de hoogspanningspost van Tongeren uitgevallen."

Moeizaam ochtenritueel

Luisteraar Kurt uit Bilzen vertelde bij Linde Merckpoel op Studio Brussel dat er vanmorgen wel erg donker bleef in de buurt. "Vanaf het moment dat ik Tongeren binnen reed, was het pikdonker. Je bent dat niet gewend. Het is een zwart gat. Het enige wat ik zag, was de noodverlichting in appartementsgebouwen. Niet zo aangenaam om op die manier op te staan."

Seger Pollers uit Tongeren stond op in een donker huis. "Ik heb nog net een koffie kunnen drinken vanmorgen, voor alles uitviel. Ik heb tien minuten gebeld naar de storingslijn, waar ik eerst geen antwoord krijg. Om dan te horen te krijgen "dat ze ermee bezig zijn". Het heeft twee uur geduurd eer we zicht hadden op de ernst van de zaak", vertelt hij.

"Ondertussen is mijn zoontje al tegen de deur gelopen, omdat hij naar het toilet moest. We staan te wachten om aan ons ochtendritueel te beginnen. En als we opnieuw stroom hebben, wil ik even checken of al onze toestellen nog goed werken."

Trein-en busverkeer verstoord

De elektriciteitspanne had ook gevolgen voor het treinverkeer in de regio. "Alle seinen zijn gedoofd, waardoor we geen controle meer hebben over onze wissels. Daarom kunnen we onze treinen niet meer in alle veiligheid laten rijden, en is het treinverkeer dus stilgelegd", zegt Thomas Baeken van spoorwegbeheerder Infrabel. "Ook de vier overwegen die gesloten blijven, veroorzaken best wat hinder."

Het treinverkeer was bij de start van de ochtenspits enkele uren onderbroken tussen Luik en Tongeren. Tussen Hasselt en Tongeren legde de NMBS vervangbussen in, om het verstoorde treinverkeer op te vangen, ook voor reizigers in Diepenbeek en Bilzen.

Om iets na 8 uur bleek de getroffen hoogspanningslijn gersteld. Daarna kon het treinverkeer opnieuw worden opgestart, maar Thomas Baeken van Infrabel waarschuwde wel nog voor gevolgvertragingen die kunnen aanslepen tot 10 uur.

Ook het busverkeer van De Lijn verliep vanmorgen verstoord in de regio Tongeren. Door de stroomonderbreking konden de poorten van de stelplaatsen niet geopend worden. Daardoor reden de bussen in Riemst, Hoeselt, Voeren, Tongeren en Bilzen niet of met vertraging.

Meest gelezen