Iraakse parlement verbiedt alcoholische dranken

In Irak heeft het parlement vanavond een wet goedgekeurd die de verkoop, de invoer en de productie van alcoholische dranken verbiedt. Dat gebeurde bij verrassing als een onderdeel van een wet op de hervorming van de gemeenten.
AP2005

Volgens de voorstanders van de wet is dat conform de grondwet die elke tegenstelling met de voorschriften van de islam, de overheersende godsdienst in Irak, verbiedt. 

De goedkeuring van de wet en de verborgen manier waarop dat gebeurt, hebben echter de woede opgewekt van de parlementsleden van de religieuze minderheden zoals de christenen en de jezidi's.

Bij de meerderheid van moslims is er weinig openlijke kritiek, maar in de praktijk is er in Irak een industrie van alcoholische dranken die niet enkel leeft bij de gratie van de minderheden. Onder meer in de hoofdstad Bagdad is drank gemakkelijk te krijgen, weliswaar in gespecialiseerde kleinere zaken.

In Irak zijn er overigens eigen producenten zoals de brouwerij Farida en Asriya, een bedrijf dat arak maakt, een alcoholische drank op basis van anijs zoals die ook populair is in het gebied rond de Middellandse Zee. Het gaat dan om de Zuid-Franse pastis, raki in Turkije en ouzo in Griekenland.

Meest gelezen