Steenrijk Texaans echtpaar schenkt kunstcollectie aan Musée d'Orsay

Het beroemde Musée d'Orsay in Parijs mag uitkijken naar een indrukwekkende aangroei van zijn collectie. Spencer en Marlene Hays, afkomstig uit Texas, zullen hun kunstcollectie ter waarde van 350 miljoen euro na hun dood aan het museum schenken. "De belangrijkste schenking aan een Frans museum sinds 1945", klinkt het.

Zo'n 600 werken telt de collectie van het echtpaar Hays. Samen goed voor 350 miljoen dollar. Maar nog altijd is ze niet voltooid, want Spencer en Marlene, beide 80 jaar, blijven kunst kopen.  

Dat ze zich tot verwoede verzamelaars zouden ontpoppen, had niemand kunnen vermoeden. Zijzelf nog het minst. "Kid, ik woonde in Texas, in een stad zonder kunst en zonder museum", vertelde Spencer Hays onomwonden aan een journalist van het Franse persagentschap AFP. "Mijn vrouw en ik hebben elkaar al heel jong leren kennen, en we zijn beiden van bescheiden komaf."

Maar nog voor zijn dertigste was Hays al miljonair. Hij bouwde een zakenimperium op in studieboeken en textiel. De aanzet voor zijn kunstcollectie werd gegeven door mevrouw Hays. Een Hollandse meester was haar eerste aankoop, gevolgd door Amerikaanse kunst. Maar het echtpaar ontwikkelde uiteindelijk een uitgesproken voorliefde voor Franse kunst, en Frankrijk.

900 vierkante meter

Vooral de Peintres Nabis, een post-impressionistische stroming,  vielen erg in hun smaak. Bonnard, Vuillard, Maurice Denis,... De collectie van het echtpaar Hays bevat tientallen van hun schilderijen. Drie jaar geleden werden ze al eens tentoongesteld in het Musée d'Orsay. "De Peintres Nabis schilderen familie, vrienden, het dagelijkse leven: dat is waar we van houden", zegt het echtpaar.

Daarnaast verzamelden meneer en mevrouw Hays ook werk van andere, vooral Franse, schilders uit het einde van de negentiende, begin van de twintigste eeuw, zoals Degas, Modigliani, Caillebotte, Corot, Redon.

Het echtpaar stelde het Musée d'Orsay één voorwaarde: hun collectie moet samen in één ruimte worden tentoongesteld. Het museum zal dus een zaal van om en bij de 900 vierkante meter vrij moeten houden.

Meest gelezen