Unie van Boeren en Groenen wint Litouwse parlementsverkiezingen

De Unie van Boeren en Groenen (LPGU), die slechts een afgevaardigde hadden in het uittredende parlement, heeft verrassend gewonnen in de tweede ronde van de Litouwse parlemensverkiezingen. De partij wint het van de aan de macht zijnde conservatieven en sociaaldemocraten, zo zegt de Kiescommissie.
archieffoto

De LGPU kan rekenen op 56 van de 141 parlementszitjes, terwijl de conservatieven van Vaderland Unie het met 30 zetels moeten stellen en de sociaaldemocraten van premier Algirdas Butkevicius met 17 zetels.

"We voelen ons verantwoordelijk voor het leiden van het land", zei de kandidaat-premier van de LGPU, Saulius Skvernelis, die geen lid is van de partij, op televisie.

"Er zal een rationele regering gevormd worden", aldus het voormalige politiehoofd, dat zijn populariteit te danken heeft aan zijn strijd tegen corruptie.

De LGPU, met als officiële leider de miljardair Ramunas Karbauskis, heeft beloofd loonsverhogingen en economische groei te stimuleren. Dat moet de emigratie van jongeren tegengaan, een belangrijk thema tijdens de verkiezingsdebatten. Toch verwachten analisten geen radicale wending van het huidige beleid in het Baltische NAVO-land.

In de afgelopen 15 jaar is de Litouwse bevolking met 600.000 mensen afgenomen tot 2,9 miljoen, omdat vele inwoners naar het buitenland trekken voor een beter loon.