Voormalige emir van Qatar overleden

In Qatar is de voormalige emir Khalifa bin Hamad al-Thani overleden, die van 1972 tot 1995 regeerde en dan werd afgezet door zijn zoon. Er werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd.
A2012

De voormalige emir, de grootvader van de huidige emir Tamim bin Hamad al-Thani, werd 84 jaar. Over de doodsoorzaak geeft het koninklijke paleis geen details.

De man was een van de eerste leiders van Qatar, nadat het land in 1971 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. In 1995 werd hij door zijn eigen zoon via een geweldloze staatsgreep afgezet, terwijl hij op vakantie was in Genève.

Tijdens zijn bewind begon Qatar te moderniseren en zijn energierijkdommen te ontwikkelen. Khalifa bin Hamad al-Thani was ook een van de oprichters van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC), een politieke en economische unie tussen zes Arabische landen in de Perzische Golf.

Nadat hij van de macht werd verdreven, vestigde hij zich in Frankrijk, om in 2004 terug te keren naar Qatar.