51.500 boeken verhuizen uit historische abdijbibliotheek

Tienduizenden boeken van de bibliotheek in de Sint-Bernardusabdij in Bornem worden overgebracht naar het Rijksarchief in Beveren. De bibliotheek is aan restauratie toe, en zal worden hersteld in haar originele staat met houten lessenaars.

De verhuizing is vandaag begonnen. Vanmorgen vertrok een eerste vrachtwagen met een lading boeken.

De bibliotheek is 250 jaar oud, maar is in slechte staat, net als de 400 jaar oude abdij. Voor de restauratie moeten alle boeken dus in veiligheid worden gebracht. Tientallen vrijwilligers waren de voorbije maanden in de weer om de boeken in te pakken.

"Eigenlijk ben ik wat treurig, omdat de bibliotheek in Bornem een uniek gegeven was, van grote historische waarde. Maar tegelijk ben ik heel blij dat een dusdanig kostbaar erfgoed goed beschermd wordt en dat Vlaanderen zijn verleden op die manier eert", vertelt een van de vrijwilligers.

De bibliotheek van de abdij wordt helemaal hersteld in haar originele staat, met houten lessenaars en plaats van metalen rekken, en er zal ook maar plaats zijn voor zowat 30.000 boeken in plaats van de ruim 51.000 nu.