65 procent van de Belgen denkt dat je via orale seks geen soa kan oplopen

65 procent van de Belgen weet niet dat ze via orale seks een seksueel overdraagbare aandoening kunnen oplopen. Dat blijkt uit een online enquête door onderzoeksbureau Ipsos bij 1086 landgenoten tussen 16 en 70 jaar. Nochtans denkt 9 op de 10 Belgen dat ze weinig risico lopen om besmet te geraken met een soa.
IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Onderzoeksbureau Ipsos peilde online bij ruim 1.000 belgen naar hun perceptie van en kennis over soa's. Initiatiefnemers Sensoa, de Franstalige tegenhanger Plate-Forme Prévention Sida en condoomproducent Durex noemen enkele bevindingen daaruit "alarmerend". 

Hoewel de helft van de Belgen denkt goed geïnformeerd te zijn over soa's, is de basiskennis daarover toch vrij beperkt. Een kwart van de respondenten weet eigenlijk niet hoe je besmet kan raken met een seksueel overdraagbare aandoening. 

Een derde is er zich niet van bewust dat je besmet kan raken via onbeschermde seks. En maar liefst 65 procent denkt dat je bij orale seks geen risico op soa's loopt. Negen op de tien Belgen maken zich bovendien geen zorgen over seksueel overdraagbare aandoeningen en denken zelf geen risico te lopen om met een soa besmet te geraken.

"Ruimte voor verbetering"

"We zijn ons ervan bewust dat er heel wat ruimte is voor verbetering in de kennis over soa's en hiv. Het aantal soa-gevallen in ons land blijft stijgen terwijl dit perfect vermeden kan worden", zegt Sensoa-directeur Chris Lambrechts.

In november organiseren Sensoa, Plate-Forme Prévention Sida en Durex daarom de "Maand van de Preventie", om het publiek beter te informeren over de risico's van soa's. De kloof tussen perceptie en realiteit moet dringend verkleinen, zo klinkt het. "Je kunt je niet voorstellen welke vragen wij soms voorgeschoteld krijgen", zegt Thierry Martin, directeur bij Plate-Forme Prévention Sida. "Vorige week nog vroeg iemand ons of je besmet kunt raken als je met iemand een suikerspin deelt. Het is soms hallucinant."

Er zullen brochures worden uitgedeeld bij 500 apotheken verspreid over het land en worden ook condooms en rode linten (symbool van de strijd tegen hiv/aids, nvdr) verdeeld in de belangrijkste treinstations. Daarnaast komt er een grootschalige Facebookcampagne met informatiefimpjes, om jongeren te sensibiliseren over het gebruik van condooms. De campagne eindigt op 1 december, Wereldaidsdag.