"CETA blijft op tafel liggen als geplande top niet kan doorgaan"

De Europese Commissie heeft "niet de gewoonte om met ultimatums" te werken. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Jean-Claude Juncker verklaard over de aanslepende onderhandelingen van het CETA-akkoord. Volgens hem blijft het vrijhandelsverdrag ook op tafel liggen als de geplande top van donderdag niet kan doorgaan.

CETA moet normaliter donderdag worden ondertekend op een Europees-Canadese top in Brussel, maar door het aanhoudende verzet van de deelstaten in Franstalig België kan ons land het licht niet op groen zetten. Daardoor dreigt de top in het water te vallen.

De woordvoerder beklemtoonde dat de Commissie de voorbije dagen alles in het werk heeft gesteld om tegemoet te komen aan de verzuchtingen. "Het is nu aan België en zijn instanties om zich te buigen over wat op tafel ligt." "We moeten geduld hebben", zo voegde hij toe. De woordvoerder beklemtoonde dat de Commissie "het grootste respect heeft voor de constitutionele orde" in België.

Om 13 uur is een uitzonderlijk overlegcomité tussen het federale niveau en de deelstaten van start gegaan. Later vanavond heeft premier Charles Michel (MR) contacten met Juncker, Europees president Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau.

Meest gelezen