"De ontruiming in Calais verloopt relatief rustig en vlot"

In Calais, in het noorden van Frankrijk, is vanmorgen de ontruiming begonnen van de "jungle". Dat is het grote vluchtelingenkamp waar duizenden migranten opeengepakt leven in de hoop van daaruit Groot-Brittannië te kunnen bereiken. Ondertussen zijn al meer dan 2.300 vluchtelingen vandaag met de bus naar andere opvangcentra in Frankrijk gebracht. De ontruiming verliep relatief rustig en vlot.

2.300 bewoners van de "jungle" zijn vandaag al op een bus gestapt naar een opvangcentrum ergens anders in Frankrijk. Dat meldt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Volgens de laatste telling zijn er in totaal zo'n 6.000 à 8.000 vluchtelingen die uit het kamp moeten worden gehaald.

"Er stonden 60 bussen klaar", vertelt radiojournaliste Marjan Temmerman, die al een hele dag ter plaatse is. "Rond 14u deze namiddag waren er echter nog maar 25 bussen vertrokken. Het ging dus een tikje langzamer dan verwacht."

Uiteindelijk slaagden de hulporganisaties er echter toch in zo'n 1.918 vluchtelingen met bussen naar de verschillende opvangcentra in Frankrijk te brengen. Daarnaast werden ook ongeveer 400 niet-begeleide minderjarigen ondergebracht in voorlopige opvangcentra.

"Het is een grote operatie waarbij ook de vluchtelingen heel veel geduld moeten hebben," zegt Temmerman. "Wanneer ze het vertrekstation binnenkomen, moeten de vluchtelingen kiezen tussen twee regio's in Frankrijk die hun willekeurig worden voorgesteld." Dat kan overal in Frankrijk zijn, behalve Parijs en Corsica.

Over het algemeen verloopt alles relatief rustig en vlot. Dat bevestigen zowel Marjan Temmerman als Saskia De Schutter, die voor Het Journaal ter plaatse is. "Behalve wat geduw en getrek af en toe, verloopt alles hier positief", zegt Temmerman. "Het oorspronkelijke systeem met vier rijen waarin mensen zelf moesten kiezen tussen meerderjarig, minderjarig, families of kwetsbare personen, functioneert wel niet. Men laat de vluchtelingen nu gewoon in groepjes van 20 binnen", legt ze uit.

De komende dagen verwachten de hulporganisaties echter heel wat meer weerwerk van een harde kern migranten die het kamp weigeren te verlaten.

(Lees verder onder de foto)

"Blij om te vertrekken"

Marjan Temmerman sprak ter plaatse met een groepje Soedanezen die stonden aan te schuiven om samen te vertrekken. "We zijn blij om te vertrekken", zei één van hen.

"De meesten gaan op een bus stappen", denkt Temmerman. "Ze zijn opgelucht dat er een oplossing is." De leiders van de verschillende gemeenschappen in het kamp zijn het volgens haar eens met de manier waarop de ontruiming verloopt. "Die hebben geprobeerd om de mensen in het kamp te overtuigen om te vertrekken."

Maar of dat nu betekent dat er na al die jaren een eind komt aan de hele vluchtelingenproblematiek in Calais, is een andere zaak. "Je mag de rol van de mensensmokkelaars niet onderschatten", zegt Temmerman. "Die hebben er belang bij dat mensen naar Groot-Brittannië willen gaan en blijven willen gaan. Ze verdienen daar goed mee en verspreiden verwarrende informatie."

Allicht zal een kern dus niet willen vertrekken naar andere opvangcentra in Frankrijk. "Die mensen zullen worden opgepakt en naar een gesloten centrum worden gebracht", schat ze de situatie in. Voorlopig is iedereen in de "jungle" nog vrij om te gaan of te staan waar hij of zij wil.

Vraagtekens blijven

Er bestaan nog steeds vragen rond de nieuwe opvangmogelijkheden, elders in Frankrijk. Die 7.000 plaatsen zullen wellicht volstaan voor alle asielaanvragen, hoewel het nog niet duidelijk is hoe het dan verder moet met vluchtelingen die geen kans op asiel maken omdat ze bijvoorbeeld zijn uitgeprocedeerd of omdat ze al in een ander EU-land asiel hebben aangevraagd.

Om de hele verhuisoperatie in goede banen te leiden, worden zo'n 1.250 politieagenten ingezet.

De relletjes in Calais waarover de voorbije dagen is bericht, relativeert ze. "Die rellen zijn niet iets van nu, dat is al maanden zo." In maart is het zuidelijke deel van het kamp in Calais al ontruimd en werden alle vluchtelingen ondergebracht in het - veel kleinere - noordelijke deel. "Daar is de spanning veel groter omdat de mensen er zo opeengepakt zitten", legt Temmerman uit.

AFP or licensors