"Er is maar één conclusie mogelijk: me terugtrekken"

In een open brief schrijft het Gentse CD&V-Kamerlid Sarah Claerhout dat ze haar mandaat als volksvertegenwoordiger opgeeft. Ze doet dat nadat ze eerder haar ontslag bij de partij had ingediend, maar dan weer ingetrokken.

Het ontslag blijkt uit "Brussel beslist? Een open brief aan de Gentenaars" die ze via Twitter heeft verspreid. Claerhout sprak vanmorgen nog met CD&V-voorzitter Wouter Beke, maar dat heeft blijkbaar geen resultaat opgeleverd.

Ze klaagt er onder meer over dat ze te weinig is gehoord in verband met de integratie van het Universitair Ziekenhuis in de Gentse Universiteit. "Als volksvertegenwoordiger moet ik de algemene belangen van de samenleving en van kleinere gemeenschappen in de samenleving vertegenwoordigen en verdedigen. Daarom deed ik alles wat ik kon om gehoor te krijgen voor de bezwaren en verzuchtingen van mensen uit de ziekenhuisgemeenschap en de universitaire gemeenschap. Ik ben hier niet in geslaagd", schrijft Claerhout.

Ze voegt eraan toe: "Onbekende figuren achter de schermen schrijven wetten en decreten over het volk en het is blijkbaar onmogelijk om hierover enig gesprek met de bevolking en haar vertegenwoordigers te voeren. Niet verkozen mensen, die aan niemand verantwoording verschuldigd zijn, bepalen en beslissen zo over het lot van het volk. In plaats van te dienste te staan van het volk en zijn vertegenwoordigers, dicteren zij hoe beide zich moeten gedragen. Men moet gewoon ondergaan."

Claerhout concludeert: "Als het onmogelijk is om algemene belangen te vertegenwoordigen en te verdedigen, dan heeft mijn functie als volksvertegenwoordiger geen enkele inhoud en betekenis. Dan zit ik als volksvertegenwoordiger niet op de juiste plaats. Er is dan maar één conclusie mogelijk: me terugtrekken."

Universiteitsdecreet en persoonlijke reden

Ook met het nieuwe decreet voor de Universiteit Gent, dat bepaalt dat kandidaat-rectoren en vicerectoren een man en een vrouw moeten zijn, kan ze niet akkoord gaan. zij vindt dat het ook twee vrouwen moeten kunnen zijn.

Claerhout zegt dat ze ook persoonlijk geraakt is door dit dossier, omdat 20 jaar geleden haar leven is gered door de artsen en verplegers in het UZ Gent. Claerhout had de voorbije week eerst haar ontslag ingediend, maar daarna teruggetrokken. Ze zou ook uit de partij stappen. Claerhout was ook een van de kandidaten om de Gentse lijsttrekker voor CD&V te worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Klik hier voor de volledige brief.