"Europees-Canadese top donderdag is nog altijd mogelijk"

Het CETA-handelsakkoord is blijkbaar nog niet van de baan; Zowel de EU als Canada achten de komende top volgende donderdag en de komst van de Canadese premier Justin Trudeau nog altijd mogelijk. Europa lijkt bereid om België nog wat de tijd te geven om het CETA-handelsakkoord verder te bekijken. Ook de Waalse premier Paul Magnette had eerder al gezegd dat alle bruggen nog niet zijn opgeblazen.
AFP or licensors

Wallonië, het Brusselse Gewest en de Franse Gemeenschap hebben eerder vandaag hun "non" tegenover het Europees-Canadese handelsakkoord CETA gehandhaafd. Daardoor kon de Belgische overheid -als enige lidstaat in Europa- vandaag niet tegemoetkomen aan het ultimatum van de Europese Commissie.

Toch betekent dit nog niet het einde van de gesprekken. Verschillende partijen laten nog een opening. Magnette zei eerder al dat hij alles verder wil bekijken, en dat hij het moeilijk had met de deadline van vandaag, die volgens hem veel te kort was.

In de vooravond liet ook de Europese Commissie weten dat ze België nog wat meer tijd willen gunnen. "België is nog bezig om zijn positie te bepalen via de institutionele procedures daar, zoals de grondwet dat daar voorschrijft. We respecteren dat. Geduld is essentieel", liet een woordvoerder van de Commissie weten.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ging proberen om met de Canadese premier Justin Trudeau te praten om ook Canada te overtuigen nog wat geduld te oefenen. Blijkbaar is dat gelukt, want vanavond laat de EU weten dat de geplande EU-Canadese top donderdag -waar het CETA-akkoord ondertekend zou moeten worden- nog altijd kan doorgaan.

Intussen liet Tusk zelf weten dat hij toch nog mogelijkheden ziet voor een Canadees-Europese top op donderdag. Het CETA-akkoord is dus duidelijk nog niet afgesprongen. Er staan dan ook veel te grote belangen op het spel om die deal zomaar te laten mislukken. Het worden dus nog spannende dagen.