"Gay cake"-weigering breekt bakker zuur op

De christelijke eigenaars van een bakkerij in Noord-Ierland hebben ongelijk gekregen van de rechter in een dispuut over hun weigering om een "gay cake" te maken. Dat meldt de BBC. Discriminatie, zegt de rechter, ook in beroep.

Twee jaar geleden kreeg Ashers Bakery een bestelling binnen om een taart te maken met als speciaal opschrift "Support Gay Marriage" (Steun het Homohuwelijk). De bestelling was geplaatst door mensenrechtenactivist Gareth Lee.

Ashers weigerde met als argument dat de bestelling inging tegen de religieuze overtuigingen van de bakker. Er kwam een rechtszaak van, en de bakkerij werd veroordeeld wegens discriminatie. "De bakkerszaak staat niet boven de wet", klonk het. Een bakkerij is een commerciële en geen religieuze organisatie. In beroep werd dat oordeel nu bevestigd.

Het is niet omdat je een boodschap plaatst op een taart, dat je die zelf steunt, argumenteert de rechter, die het voorbeeld gaf van heksen op een Halloweencake. Volgens de wet moeten bakkers aan iedereen diensten verlenen, en niet enkel aan mensen die er dezelfde religieuze overtuigingen op nahouden.