"Home" kaapt publieksprijzen weg op Film Fest Gent

Het tienerdrama "Home" van Fien Troch wint zowel de Port of Ghent als de Canvas Publieksprijs op Film Fest Gent. De muziek van de film werd vrijdagavond al gelauwerd en ook de jongerenjury kende "Home" al een eervolle vermelding toe.

De Port of Ghent-publieksprijs is goed voor een distributiepremie ter waarde van 5.000 euro. "Home" haalde het overigens nipt van de openingsfilm "I, Daniel Blake" (Ken Loach). Canvas op haar beurt zal de film aankopen, om die op een later tijdstip uit te zenden.

"De Belgische cineaste Fien Troch kende alvast een droomstart op twee van 's werelds belangrijkste festivals", merkt artistiek directeur Patrick Duynslaegher (Film Fest Gent) op. "In Venetië huisde "Home" in de eigenzinnige Orizzonti-sectie waar ze de Award voor Best Director wegkaapte en in Toronto maakte de film deel uit van het selecte Platformprogramma voor filmmakers met een sterke auteursvisie." In ons land is "Home" vanaf 11 januari in de zalen te zien.

De afgelopen editie van Film Fest Gent lokte ruim 100.000 bezoekers en dat ligt in lijn met de voorgaande editie. Wel zegt de organisatie dat er meer "rittenkaarten" verkocht werden, wat aantoont dat een trouw festivalpubliek naar meerdere voorstellingen ging.

In het kader van de openingsfilm "I, Daniel Blake", een sociaal drama, werd ruim 5.000 euro opgehaald. Dat geld gaat naar de werking van Kras, een vzw die mensen in armoede ondersteunt.

Het 44e Film Fest Gent vindt plaats van 10 tot 20 oktober 2017.

Meest gelezen