"Maakt u zich geen zorgen, we gaan geen "Satanic Rock" draaien"

Er heerst onrust in de Vaticaanse wandelgangen, nu bekend geraakt is dat het Hard Rock Café eind november de deuren opent op een steenworp van het Vaticaan. Om de gemoederen te sussen, beloofde het Hard Rock Café alvast om geen "Satanic Rock" te draaien. "Het is ongelooflijk, maar het staat echt te gebeuren. Er hangt al een bordje bij de deur met de bouwvergunning en in het groot het logo van het Hard Rock Café", vertelt correspondent Rop Zoutberg in De Ochtend (Radio 1).

Het café krijgt zijn stek in de Via della Conciliazione, de grote straat die rechtstreeks uitkomt op het Sint-Pietersplein. Meer nog, de eigenaar van het pand is het Vaticaan zelf: "Het Vaticaan zelf heeft het pand verhuurd aan het Hard Rock Café om er een zaak te openen en het is geen kleintje. Het gaat om honderden vierkante meters vloeroppervlakte", zegt Zoutberg. 

"De paus doet dat natuurlijk niet zelf, het is de "Apsa", zijn onroerendgoedbedrijf die de verhuur afhandelt. Zij zitten met nogal wat panden in de buurt rond het Vaticaan en in het verleden is dat verhuurbedrijf er wel eens van beschuldigd dat ze die panden voor een schijntje verhuren aan de Kardinalen. Nu zullen de ketens vermoedelijk geen schijntje betalen, want zo'n huurprijs bedraagt toch zo'n 20.000 à 30.000 euro per maand. Men vraagt zich af of het wel de taak van de Kerk is om zich met dit soort zaken bezig te houden."

Enkele dagen geleden raakte ook bekend dat McDonalds een vestiging zal openen in dezelfde wijk, iets waar een aantal Kardinalen zich hevig tegen verzetten. 

Onrust in de wijk

Niet alleen in het Vaticaan zelf, maar zeker in de wijk maken de bewoners zich grote zorgen om de komst van zulke ketens. "De Borgo Pio is een hele oude, traditionele wijk rond het Vaticaan. Er zijn natuurlijk wel zaakjes waar je pasta kan eten of waar je souvenirs kan kopen, maar men is bang dat die monsterketens de sfeer in de wijk gaat doen veranderen."

"Het Hard Rock Café heeft die ongerustheid proberen temperen door te verklaren dat ze alleen t-shirts en stickers zullen verkopen. Dat lijkt me sterk, want de zaak is heel groot, dus je moet al heel veel t-shirts verkopen. Daarnaast belooft het café geen Satanic Rock te zullen draaien."