"Santé!": op een betere gezondheidszorg in het Zuiden

11.11.11 voert dit jaar campagne met de slogan "Santé!". Volgens de organisatie moeten maar liefst 1,3 miljard mensen het wereldwijd zonder gezondheidszorg stellen. "Zo evident "Santé!" voor ons klinkt, zo onbereikbaar is een goede gezondheidszorg voor miljoenen mensen in het Zuiden", zegt de organisatie.

Het gaat vooral om mensen in ontwikkelingslanden. Hoewel 90 procent van de ziektelast daar is gesitueerd, gaat amper 12 procent van het wereldwijde budget voor gezondheidszorg daarheen. Concreet: in de Filipijnen overlijden 6 op de 10 mensen zonder ooit een dokter gezien te hebben, eenvoudigweg omdat die te veel kost.

Voor de campagne zijn er 800 acties in heel Vlaanderen. Vrijwilligers trekken van 4 tot 13 november de straat op om fondsen te werven. Ook is er een mediacampagne, onder meer met tv- en radiospots. Een petitie verzamelde al meer dan 7.500 handtekeningen.

Doel is om ervoor te zorgen dat iedereen in de wereld op minder dan een uur in een gezondheidscentrum raakt, waar voldoende geneesmiddelen en medisch personeel zijn. Maar in de eerste plaats pleit 11.11.11 ervoor om de gezondheidssystemen in het Zuiden structureel te versterken.

"Op dit moment gaat 48 procent van de ontwikkelingssamenwerking naar specifieke ziektes, zoals aids en malaria", zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11. "Dat is belangrijk, maar wat met de versterking van de gezondheidssystemen? Voor kindersterfte en moederschapszorg blijft slechts 2,25 dollar per hoofd per jaar over. Moedersterfte los je niet op met een pilletje of een muskietennet."

Ontwikkelingslanden moeten daarom maximaal ondersteund worden om een structurele gezondheidszorg uit te bouwen, naar het voorbeeld van België. Ook is het noodzakelijk om basisgeneesmiddelen niet langer decennialang te patenteren. Er moet daarnaast op een juiste manier geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling: in onderzoek, niet in de producent. Ten slotte pleit de koepel ervoor om gezondheidszorg buiten handelsakkoorden te houden.