Amerika stuurt 330 Marines naar Noorwegen

De Verenigde Staten gaan 330 militairen van het elitekorps Marines stationeren in de NAVO-lidstaat Noorwegen. Dat wordt beschouwd als een waarschuwing aan Rusland dat in het noorden een grens heeft met Noorwegen. Tot nu toe had de VS geen troepen in Noorwegen.

De 330 militairen zullen gelegerd worden in Vaernes, in de buurt van Trondheim in het centrum van Noorwegen. Dat is nog wel een duizend kilometer van de grens met Rusland in het Hoge Noorden, maar als signaal kan het tellen. De Amerikaanse militairen zullen regelmatig afgelost worden en zullen met Noorse eenheden oefeningen houden in arctische omstandigheden, zo zegt Oslo.

"De defensie van Noorwegen hangt af van versterkingen van de bondgenoten en het is nodig dat die in ons land ervaring komen opdoen om hier ingezet te kunnen worden", zegt de Noorse regering.

Het is de eerste keer  sinds Noorwegen in 1949 lid werd van de NAVO dat de VS permanent troepen in dat land legert. Dat was eerder wel het gevolg voor tijdelijke oefeningen in NAVO-verband.

Wel heeft de VS grote hoeveelheden militair materieel opgeslagen in tunnels in de bergen in Noorwegen om ingeval van een crisis snel troepen ter plaatse te kunnen krijgen.

Eén en ander past wel in de groeiende spanningen tussen Oost en West, na de oorlogen in Oekraïne en Syrië. In juli heeft de NAVO al vier bataljons, waaronder Amerikaanse, permanent naar Polen en de Baltische staten gestuurd.