Bart Somers kan "beste burgemeester ter wereld" worden

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) staat samen met veertien collega's op de shortlist van de World Mayor Prize. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De winnaar wordt eind januari gekozen. In 2014 was de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) nog genomineerd voor de prijs, hij werd toen uiteindelijk tweede.

De World Mayor Prize is een tweejaarlijks initiatief van de internationale denktank City Mayors Foundation en is bedoeld om de functie van burgemeester meer in de kijker te plaatsen.

Deze editie wil de organisatie burgemeesters bekronen die zich, samen met hun gemeenschappen, inzetten voor de opvang van vluchtelingen en de integratie van migranten. Het kan gaan om burgemeesters van steden in oorlogsgebied zelf - zo is bijvoorbeeld de burgemeester van het Syrische Aleppo genomineerd - of burgemeesters die tegen heel wat kritiek in de rechten van vluchtelingen blijven verdedigen en de nadruk leggen op de bijdrage die migranten kunnen leveren aan de maatschappij.

"Het is natuurlijk leuk om te horen en het is altijd beter om ergens op een positieve lijst te staan dan op een negatieve, maar ik relativeer het toch ook", aldus Somers in een eerste reactie. "Het is wel zo dat we in Mechelen een eigenzinnige aanpak hebben waarover we al vaak vragen kregen vanuit het buitenland. Mechelen heeft problemen en moeilijkheden zoals alle steden, maar we slagen erin om mensen te laten samenleven in diversiteit."

Wie de nominatie van Somers wil steunen, kan dat doen door een mailtje te sturen naar de organisatie met argumenten waarom Somers de prijs zou verdienen. De winnaar wordt gekozen op basis van de argumentatie van inzendingen door burgers, niet het aantal stemmen.

De 15 genommineerden

 • Mirjam van 't Veldt, burgemeester van Amstelveen (Nederland)
 • Giorgos Kamninis, burgemeester van Athene (Griekenland)
 • Ada Colau, burgemeester van Barcelona (Spanje)
 • Henriette Reker, burgemeester van Keulen (Duitsland)
 • Pavel Adamowicz, burgemeester van Gdansk (Polen)
 • Damien Careme, burgemeester van Grande-Synthe (Frankrijk)
 • Wolfgang G. Müller, burgemeester van Lahr (Duitsland)
 • Giusi Nicolini, burgemeester van Lampedusa (Italië)
 • Spiros Galinos, burgemeester van Lesbos (Griekenland)
 • Bart Somers, burgemeester van Mechelen (België)
 • Richard Arnold, burgemeester van Schwäbisch Gmünd (Duitsland)
 • Brita Hagi Hasan, burgemeester van (Oost-)Aleppo (Syrië)
 • Hasan Kara, burgemeester van Kilis (Turkije)
 • Fred Eisenberger, burgemeester Hamilton, Ontario (Canada)
 • Christopher Louras, burgemeester van Rutland, Vermont (VS)