Canada geeft het CETA-akkoord met Europa nog niet op

De Canadese regering wil nog niet spreken van een mislukking van het CETA-vrijhandelsakkoord met de Europese Unie. Dat is te belangrijk voor de economie en voor het imago van de liberale premier Justin Trudeau die nog niet zo lang aan de macht is.
AP2009

Volgens collega Emmanuel Rottey die in Canada verblijft, is CETA nog altijd geen verloren zaak voor de Canadezen. "Canada drukt wel heel erg op de deadline van de 27e. Ze vrezen namelijk dat als ze te veel ruimte geven, er misschien andere landen zijn die ook nieuwe eisen gaan stellen."

Canada beschouwt de zaak "on hold", eerder dan mislukt en kijkt hoe het nu verder gaat bij de onderhandelingen in België en in de rest van de EU. "De Canadese minister van Handel heeft benadrukt: "Als Europa er klaar voor is, dan zullen we er staan de 27e"", aldus Rottey vanuit Canada.

Canada heeft dat vrijhandelsakkoord met Europa ook echt wel nodig en er is dan ook lang over onderhandeld. Vooral de nieuwe liberale premier Justin Trudeau (foto in tekst) moet zich in de kwestie bewijzen.

Bizons

Trudeau moet intern kunnen scoren om economische groei op tafel te kunnen leggen, maar ook om de industrie en de erg belangrijke energiesector in het land te kunnen warm maken voor een Canadese inbreng in het afgesloten Klimaatakkoord.

"Ik denk dat Canada zich in de discussie nu wat meer vastbesloten probeert voor te doen dan ze misschien wel zijn. Ze proberen de druk op de ketel te houden. Het is voor hen een beetje now or never", vertelt Emmanuel Rottey in "De ochtend". "Ze beseffen heel goed dat grote handelsverdragen zoals CETA het wereldwijd steeds moeilijker krijgen. Ik denk dat premier Trudeau maar wat snel in Brussel zal staan als hij kan komen tekenen."

In Canada laten de voor- en tegenstanders de laatste tijd nog eens hun stem horen, getuigt Rottey. En dat geeft een gemengd beeld. "De melkveehouders en de kaasmakers zijn niet echt grote liefhebbers, omdat zij goed beseffen dat er veel meer Franse en Italiaanse kazen aan goedkopere prijzen op de markt zullen komen. Er zijn hen compensaties beloofd. Maar voor de kwekers van bizons is CETA een zegen. Zij kunnen 3.000 ton vers vlees per jaar naar Europa uitvoeren, en veel concurrentie moeten zij niet vrezen."

15e economie van de wereld

Het welvarende Canada telt 35 miljoen inwoners en is één van de G7-landen, de traditionele belangrijke industriële mogendheden. De enorm grote oppervlakte maakt landbouw en bosbouw erg belangrijk en het land is een groot uitvoerder van graan.

Tegelijk is er ook een goed uitgebouwde dienstensector, vooral rond de economische hoofdstad Toronto. Er is ook een belangrijke industrie met als meest bekende bedrijf de producent van vliegtuigen en treinen Bombardier. De provincies Saskatchewan en Alberta zijn erg belangrijke producenten van olie, onder meer via de ontginning van teerzanden.

Canada is samen met de Verenigde Staten en Mexico verbonden in de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone NAFTA. De belangrijkste handelspartners zijn de VS, Mexico, China, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan.