Crowdfunding redt rode schoentjes uit "The Wizard of Oz"

De rode schoentjes die Judy Garland droeg in de filmklassieker "The wizard of Oz" moeten gerestaureerd worden. Het Amerikaanse Smithsonian-museum probeerde via crowdfunding 300.000 dollar (270.000 euro) op te halen om de schoenen te herstellen en lanceerde hiervoor een oproep. Nauwelijks een week later doneerden 5.300 mensen een bijdrage en is het benodigde bedrag al bereikt.

De befaamde rode schoentjes zijn gerafeld en de pailletjes zijn hun kleur en glans verloren. Dankzij de crowfundingactie kunnen de schoentjes hersteld worden en kan een box met klimaatregeling gekocht worden waarin de schoenen in ideale temperatuur en vochtigheidsgraad bewaard kunnen worden. De meeste donateurs schonken een klein bedrag, maar één enkeling bood 10.000 dollar. Het is niet bekend om wie het gaat. Mogelijk wordt het extra geld dat de actie zal opbrengen gebruikt om andere items uit de film te restaureren.

Het is de tweede crowdfundingsactie van het Smithsonian. In 2015 werd 720.000 dollar opgehaald om het ruimtepak van eerste man op de maan Neil Armstrong te restaureren. Omdat slechts een half miljoen dollar nodig was, konden toen ook andere ruimtepakken uit diezelfde periode worden hersteld en bewaard.