De lucht was nog nooit zo vervuild als vorig jaar

De lucht is nog nooit zo vervuild geweest met CO2 als in 2015, blijkt uit het jaarrapport van van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De WMO trekt aan de alarmbel. "CO2 is probleem nummer één omdat het gedurende duizenden jaren in de atmosfeer blijft hangen en nog veel langer in de oceanen." Verschillende generaties zullen opgescheept zitten met de huidige hoge concentraties.

CO2 is het belangrijkste broeikasgas en zorgt er mee voor dat de temperatuur op aarde langzaam oploopt. Vorig jaar werd alweer een nieuwe mijlpaal bereikt. Toen werd gemiddeld 400 parts per million (ppm) gemeten, ofwel 400 CO2-moleculen per miljoen moleculen in de atmosfeer. Dat is een record.

Maar er is meer. "De symbolische drempel van 400 ppm werd eerder al overschreden, maar dan op sommige plaatsen en gedurende enkele maanden, maar nog nooit wereldwijd en gedurende een heel jaar", luidt het in het rapport van het VN-agentschap.

"CO2 is probleem nummer 1"

Hoewel er nog andere broeikasgassen een rol spelen, zoals methaan en stikstofdioxide, is CO2 voor de WMO het "probleem nummer één omdat het gedurende duizenden jaren in de atmosfeer blijft hangen en nog veel langer in de oceanen".

Volgens de secretaris-generaal van de WMO, de Fin Petteri Taalas (foto), staat de strijd tegen de klimaatopwarming op dit moment gelijk aan de strijd tegen CO2. "De wereld gaat de verkeerde richting uit", zei hij op een persconferentie in Genève.

"Het fundamentele probleem is de (ontbrekende) politieke wil, want er zijn oplossingen om de uitstoot te verminderen en we kunnen reageren". Hij haalde het voorbeeld van Duitsland aan, waar hernieuwbare energie op brede basis ingang gevonden heeft in het productieproces.

"Dit blijft nog verschillende generaties hangen"

De cijfers voor 2015 werden nog verergerd door het natuurfenomeen El Niño. Door een verandering van koudestromingen in de Stille Oceaan wordt het daardoor in bepaalde streken langdurig heel nat, en in andere streken net heel droog. In tropische gebieden leidde dat tot droogte. Daardoor verminderde de groei, en kan de vegetatie minder CO2 uit de lucht opnemen. Anderzijds waren er meer bosbranden in droge gebieden, waardoor er veel meer CO2 opnieuw vrijkwam.

"Intussen is El Niño voorbij, maar de klimaatverandering niet'', stelt Taalas. Hij klinkt pessimistisch: "Er mag dan wel een hoera-stemming zijn door het klimaatakkoord in Parijs, 2015 zal evengoed de geschiedenis ingaan als de start van een nieuwe episode in klimaatverandering."

Hoogste niveau in 3 tot 5 miljoen jaar

De CO2-concentratie in de atmosfeer is sinds 1750 gestegen van 280 ppm naar ongeveer 400 nu. Voor dit jaar zijn de verwachtingen ook al niet goed. Volgens voorlopige gegevens van het oudste meetstation voor broeikasgassen, op Hawaï, zal het niveau het hele jaar niet onder de 400ppm zakken, en zal het verschillende generaties lang daar niet meer onder zakken."

Het is overigens 3 tot 5 miljoen jaar geleden dat het CO2-niveau continu zó hoog was, berekenden experts.

Meest gelezen