Enkele Belgische nieuwssites slachtoffer van cyberaanval

Enkele Belgische nieuwssites zijn vanmiddag het slachtoffer geworden van een cyberaanval. De websites van de kranten van Mediahuis en van de Franstalige omroep RTBF waren vanmiddag gedurende enkele uren onbereikbaar. Frank Jaspers, woordvoerder van Mediahuis, bevestigt dat het probleem van buitenaf kwam. In een persbericht eist de "Syrian Cyber Army" de verantwoordelijkheid voor de cyberaanval op.

In tegenstelling tot de technische storing bij Mediahuis dit weekend, ging het nu om een gerichte aanval. De websites van De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en L'Avenir gingen rond drie uur vanmiddag offline. "We hadden meteen door dat het om een aanval van buitenaf ging", zegt Jaspers. "Door de maatregelen die we dit weekend hebben genomen, konden we het probleem snel oplossen." De problemen zijn intussen van de baan.

Intussen is er een persbericht opgedoken van de "Syrian Cyber Army", waarin ze de verantwoordelijkheid voor de cyberaanval opeisten. De groepering is naar eigen zeggen ook verantwoordelijk voor de onbeschikbaarheid van de website van de Franstalige openbare omroep RTBF. Ze willen daarmee de Belgische aanval op het dorp Hassajek in Syrië wreken. "We hebben de Belgische media aangevallen die de verschrikkelijke daden van hun luchtmacht in Syrië verbergen." De tekst sluit af met: "Syria... Allah en Assad protect it".

Jaspers sluit uit dat deze groepering ook achter de problemen van dit weekend zit. "Dit weekend kampten we met een totaal ander probleem, dat was puur technisch. Wat we vandaag meemaken, staat hier volledig los van."

Rusland beschuldigde België er vorige week van verantwoordelijk te zijn voor een aanval op een Syrisch dorp waarbij tientallen burgers het leven lieten. Minister van Defensie Steven Vandeput heeft die aantijgingen meteen ontkend.