Greenpeace: "Goed dat democratie wordt gerespecteerd inzake CETA"

Milieuorganisatie Greenpeace is tevreden dat België het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA) voorlopig niet kan ondertekenen door het Waalse protest. "We stellen verheugd vast dat de democratie wordt gerespecteerd, en dat de verschillende regeringen hebben geluisterd naar de stem van het verenigde middenveld", zegt woordvoerder Joeri Thijs. Ook burgerbeweging Hart Boven Hard reageert tevreden.

Eerder op de dag maakte premier Charles Michel (MR) bekend dat België op dit moment niet in staat is om zijn goedkeuring te geven voor de ondertekening van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. De Europees-Canadese top van donderdag, waarop beide partijen het akkoord normaal gesproken zouden ondertekenen, valt daardoor mogelijk in het water.

Volgens Greenpeace kan hierdoor "elk handelsakkoord in de toekomst op een volledig andere basis worden onderhandeld" en kunnen "het milieu, de burgers en hun gezondheid nu centraal komen te staan". De milieuorganisatie roept Europa nu op "naar zijn inwoners te luisteren en de top van donderdag uit te stellen".

Hart Boven Hard reageert in een persbericht. "Het tegenhouden van CETA is een gigantische overwinning voor sociale bewegingen die zich van dag één tegen verregaande en ondemocratische handelsakkoorden verzetten. Ondemocratische handelsverdragen die enkel voordelig zijn voor de aandeelhouders van multinationals en de economische elite, willen wij niet", klinkt het. "Wij kiezen partij voor landbouwers, consumenten, arbeiders, gepensioneerden, vrouwen, jongeren en kmo's, die kiezen voor gezondheid en duurzame ontwikkeling."