Herman De Croo: "Een liberaal kan nooit racistisch zijn"

"Onze partij is principieel: een liberaal kan nooit racistisch zijn." Met die woorden reageert Open VLD-coryfee Herman De Croo op de nieuwe uitspraken van Kamerlid Luk Van Biesen. Op het partijbureau is intussen beslist dat Van Biesen voor de statutaire commissie van de partij moet verschijnen.

Luk Van Biesen ligt opnieuw onder vuur nadat hij afgelopen weekend in een interview met De Morgen zijn beruchte uitspraak over SP.A-collega Meryame Kitir - "dat ze beter terugkeert naar Marokko" - opnieuw had ontkend. "Klopt niet, er was geen vleugje racisme mee gemoeid", zei Van Biesen. "Ik stel vast dat zijn excuses niet oprecht waren", reageerde Kitir en ook bij Open VLD vallen Van Biesens woorden niet in goede aarde. Op het partijbureau deze voormiddag is intussen beslist dat Van Biesen voor de statutaire commissie van de partij moet verschijnen.

"Iedereen heeft zijn goede en zijn minder goede kanten", zegt Vlaams Parlementslid Herman De Croo voor de start van het partijbureau. "Ik vond het interview ongelukkig, ik dacht dat de zaak voorbij was." De grondslagen van de partij zijn echter duidelijk, vindt De Croo. "Wij zijn daar principieel in. Wie vrijheid voor zichzelf vraagt, moet de vrijheid van anderen respecteren."

De andere partijtoppers wensten niet te reageren voor afloop van het partijbestuur.