Hier triomfeerde Obama: zijn 5 grootste verdiensten

Nu de Amerikanen op 8 november een nieuwe president kiezen, is het stilaan tijd om terug te blikken op 8 jaar president Barack Obama. Vandaag: zijn grootste verwezenlijkingen. Welke verdiensten heeft deze president gehad en waar zullen we over 20 jaar nog over spreken?
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Barack Obama wordt president tijdens de grootste economische crisis sinds de beurscrash van 1929. Hij lanceert een ambitieus economisch herstelplan -The Recovery Act- ter waarde van bijna 800 miljard dollar om de economie terug op de rails te krijgen. Het plan zou alles samen zo’n 1,6 miljoen jobs gered of gecreëerd hebben.

Een van de industrieën die de grootste moeite hebben om het hoofd boven water te houden, is de auto-industrie. Hoewel de VS hét land van de auto is, laten consumenten in 2009 de Amerikaanse auto’s steeds meer links liggen in het voordeel van de Aziatische en Europese wagens, die vaak meer innoverend en zuiniger zijn.

Uiteindelijk pompt Obama zo’n 8 miljard dollar in de auto-industrie en worden grote herstructureringen en doelstellingen opgelegd. Nadien herrijst de Amerikaanse auto-industrie, maar dan wel in een kleinere, maar veel competitiever vorm. Autoreuzen als Chrysler en General Motors, die op het randje van het faillissement stonden, maken nu opnieuw winst. Het redden van de Amerikaanse auto-industrie is een van zijn grootste verdiensten.

Het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht was jarenlang uiterst controversieel in de Verenigde Staten en is dat in bepaalde delen in het land nog steeds. Hoewel het gedurende enkele jaren al legaal was in verschillende staten -meestal als gevolg van een uitspraak van een rechtbank-, is het wachten tot in 2015 vooraleer het homohuwelijk in het hele land wordt gelegaliseerd.

Op 26 juni 2015 bepaalt het Amerikaanse Hooggerechtshof dat afzonderlijke staten het homohuwelijk niet kunnen verbieden en wordt het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht de facto legaal. Het Witte Huis kleurt voor de gelegenheid in de regenboogkleuren. Het is een grote overwinning van Obama, die zich daarvoor al outte als voorstander van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht.

De VS en Iran liggen al sinds de Islamitische Revolutie in 1978 met elkaar overhoop. De gijzeling op de Amerikaanse ambassade in Teheran die ruim een jaar duurde, heeft dat grotendeels veroorzaakt. Na die revolutie eindigt de westerse steun aan het Iraanse atoomprogramma dat al loopt sinds de jaren 50. De Iran-Irakoorlog begin jaren 80 vernielt de nucleaire installaties grotendeels. Pas eind jaren 80 wordt het Iraanse atoomprogramma hervat, eerst met Argentijnse en later met Russische hulp.

Begin jaren 2000 wordt bekend dat Iran in het geheim aan nieuwe kerncentrales werkt. De VS en Israël vrezen dat Teheran in het geheim een kernwapen bouwt. Uiteindelijk legt de internationale gemeenschap Iran loodzware economische sancties op. Onderhandelingen om die sancties af te bouwen in ruil voor het einde van het kernprogramma slepen jarenlang aan. De relaties tussen Washington en Teheran ontdooien pas echt als de gematigde Hassan Rohani de havik Mahmoud Ahmadinejad opvolgt als president van Iran.

Uiteindelijk slaagt de VS erin om een akkoord te onderhandelen. De internationale gemeenschap moet erop toezien dat Iran geen kernwapens ontwikkelt, in ruil voor de opheffing van de economische sancties. Hoewel het akkoord niet perfect is en het de relatie met Israël heeft verslechterd, kan het akkoord dat Obama sluit met de vroegere aartsvijand Iran moeilijk iets anders dan historisch worden genoemd.

De jacht op Osama Bin Laden begint na de aanslagen van 11 september 2001. De Saudi Bin Laden eist de aanslagen op waarbij gekaapte vliegtuigen in de twee torens van het World Trade Center in New York en in een vleugel van het Pentagon in Washington DC worden gevlogen. Een vierde gekaapt vliegtuig stort neer in een weide. Alles samen komen ruim 3.000 mensen om het leven. Het is de grootste aanval op Amerikaans grondgebied sinds de Japanse aanval op Pearl Harbor de VS mee de Tweede Wereldoorlog in sleurde.

Bin Laden is de leider van terreurgroep Al Qaeda en krijgt hulp van het talibanregime in Afghanistan. Als blijkt dat de taliban Bin Laden niet willen uitleveren, valt toenmalig president George W. Bush samen met een internationale coalitie (onder wie later ook België) Afghanistan binnen. De oorlogen tegen terreur in Afghanistan en later in Irak leveren behalve veel doden en destabilisatie in de hele regio bitter weinig op.

Uiteindelijk duurt het tot 2011 voor de Amerikanen Osama Bin Laden definitief op het spoor komen. De terroristenleider houdt zich dan al jarenlang verborgen in een villa in de stad Abbottabad in Pakistan. Op 2 mei 2011 -bijna 10 jaar na 11 september- geeft Barack Obama groen licht en wordt Osama Bin Laden gedood door Amerikaanse elitetroepen.

Op de VS na zijn in de meeste westerse landen na de Tweede Wereldoorlog allerlei grootse socialezekerheidsstelsels opgericht. Niet dat het in de Verenigde Staten niet geprobeerd is. Zo schiet het Congres in de jaren 40 bijvoorbeeld de nationale ziekteverzekering af wegens “te communistisch”, opmerkelijk voor een voorstel dat nochtans initieel van president Truman kwam. Pas in 1965 komt er met Medicare en Medicaid onder president Lyndon B. Johnson ietwat verandering in.

Toch zijn Amerikanen in veel gevallen verplicht om een dure privéverzekering te nemen. Bovendien worden mensen die een te groot risico zijn -omdat ze bijvoorbeeld al eens kanker hebben gehad- geweigerd door de verzekeringsmaatschappijen. Als gevolg daarvan hebben veel vooral arme Amerikanen geen ziekteverzekering. Anderen belanden net in de armoede door torenhoge ziekenhuisrekeningen.

Barack Obama heeft geprobeerd daar met de Affordable Care Act iets aan te doen. Het heeft hem bloed, zweet en heel veel tranen gekost om het uiteindelijk door het Congres te krijgen. Om de financiering ervan tegen te houden hebben de Republikeinen in 2013 zelfs de geldkraan van de volledige federale overheid dichtgedraaid met een government shutdown tot gevolg. Obamacare, zoals het vaak wordt genoemd, zorgt ervoor dat iedere Amerikaan een ziekteverzekering kan krijgen.

Hoewel Obamacare heel vaak onder vuur ligt -zeker na de vele technische problemen die er waren in het beginstadium- is dit veruit de grootste verwezenlijking van Obama. Zoals hij het zelf zegt: “Na een eeuw proberen is het eindelijk gelukt.”

5 manieren waarop Obama zijn stempel drukte op Amerika:

Meest gelezen