Hoe kan u uw smartphone beter beveiligen? Europol geeft tips

Europol organiseert deze week een preventiecampagne "Mobile Malware" om mensen te waarschuwen voor hackers. Die kunnen geld en gevoelige informatie uit uw telefoon stelen. De federale politie sluit zich aan bij de actie en lanceert enkele concrete tips op haar sociale media.

Met de alsmaar groeiende populariteit van smartphones en tablets is ook de interesse van cybercriminelen voor die apparaten exponentieel toegenomen. Het gevaar voor mobiele malware is dan ook reëel, waarschuwt Europol, de samenwerkingsorganisatie van de politiediensten van de Europese Unie. Hackers kunnen namelijk niet alleen geld en bankgegevens stelen, maar ze kunnen ook persoonlijk informatie vergaren, wanneer ze zich toegang verschaffen tot je smartphonegegevens.

De Belgische federale politie ondersteunt het initiatief en verspreidt deze week in samenwerking met Europol concrete tips op haar website én op sociale media, via de hashtag #MobileMalware.

Tips op je smartphone beter te beveiligen

1. Zorg ervoor dat u enkel apps downloadt via de officiële aanbieders.

2. Schakel uw Wifi en Bluetooth uit wanneer u ze niet gebruikt. Anders bestaat het risico dat u onbedoeld verbinding maakt met openbare netwerken of netwerken van criminelen.

3. Scan enkel betrouwbare QR-codes.

4. Klik niet op links die via e-mailprogramma's of via sms op uw telefoon terecht komen.

5. Zorg ervoor dat u niet surft op geïnfecteerde websites.

6. Download geen e-mailbijlagen.