Kale egel Nelson kan enkel overleven dankzij ... dagelijkse massage

Egels zonder stekels: ze bestaan. Kleine Nelson is kaal geboren, en stelt wetenschappers voor een raadsel. Zonder stekelschild is het immers moeilijk overleven. Vrijwilligers van het Britse dierenasiel Foxy Lodge Wildlife Rescue ontfermen zich over hem. Een dagelijkse massage met babyolie is zijn grote redding.

Egels hebben normaal een schild met gemiddeld 500 stekels. Die beschermen de dieren tegen natuurlijke vijanden en houden hen warm. Vreemd genoeg is kleine Nelson geboren zonder zijn natuurlijke vacht. Wetenschappers weten voorlopig niet hoe het komt dat Nelson geen stekels heeft. Ze vermoeden dat zijn kaalheid te wijten is aan een genetische afwijking.

Nu het steeds kouder wordt, is het voor de naakte egel quasi onmogelijk om zelfstandig te overleven in het wild. Vrijwilligers van het Foxy Lodge Wildlife Rescue in Norfolk ontfermen zich nu over Nelson. Hij wordt dagelijks gemasseerd met amandelolie. Op die manier blijft zijn lichaamstemperatuur op peil. De massages zouden - in combinatie met regelmatige scrubsessies -  Nelsons stekelgroei alsnog moeten bevorderen. Als Nelson kaal blijft, dan ontfermt het asiel zich voorgoed over hem.