Maduro en oppositie willen dan toch onderhandelen in Venezuela

De socialistische regering en de politieke oppositie in Venezuela zijn bereid aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om de politieke en economische crisis in het Latijns-Amerikaanse land te bezweren. Volgende zondag zullen de eerste gesprekken worden aangesneden op het eiland Margarita. Dat heeft de gezant van het Vaticaan, Emil Paul Tscherrig, meegedeeld.

De goedkope olieprijs, economisch wanbeheer én economische sabotage door de oppositie hebben Venezuela in een crisis gedompeld met als meest schrijnend gevolg het gebrek aan levensmiddelen, medicijnen en dagelijkse gebruiksvoorwerpen.

De oppositie - die in Venezuela over een parlementaire meerderheid beschikt - probeert president Nicolás Maduro nu via een referendum af te zetten, maar die zorgde ervoor dat de organisatie van een volksraadpleging werd gedwarsboomd. De oppositie beschuldigde Maduro er vervolgens van op die manier een "staatsgreep" te hebben gepleegd, en riep de internationale gemeenschap op om mechanismen in werking te stellen die de "democratie kunnen herstellen".

Vandaag nog bracht president Maduro naar aanleiding van de gebeurtenissen onverwacht een bezoek aan paus Franciscus in Vaticaanstad. Die spoorde de Venezolaanse leider aan om zo open mogelijk in dialoog te gaan met alle partijen, zodat de crisis in zijn land kan worden opgelost. De paus is bezorgd om de burgers van Venezuela en wil daarom zo snel mogelijk een oplossing zien.

Franciscus' woorden zijn blijkbaar niet in dovemansoren gevallen, want regering en oppositie blijken ondanks alle gebeurtenissen nu toch bereid samen aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.