Magnette is duidelijk: "We beslissen nooit onder een ultimatum of onder druk"

Het lijkt er sterk op dat ons land vanavond nog geen duidelijkheid zal kunnen geven over het CETA-akkoord. Wallonië blijft een ondertekening voorlopig weigeren. "We beslissen nooit onder een ultimatum of onder druk, dat is duidelijk."

Kan ons land het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie goedkeuren of niet? Het is dé vraag waar Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, vanavond een antwoord op wil. De druk op Wallonië wordt daarmee stevig opgevoerd, aangezien het akkoord van de zuidelijke regio nodig is om als land het akkoord te kunnen onderschrijven. 

Premier Charles Michel (MR) zit daarom momenteel samen met de verschillende regeringen van het land. "Een ultimatum maakt een serene discussie onmogelijk", zei Waals minister-president Paul Magnette (PS) net voor aanvang van dat overleg. "Het maakt bovendien een democratisch debat onmogelijk. We beslissen nooit onder een ultimatum of onder druk, dat is duidelijk."

De minister-president herhaalt nog dat hij op zich geen probleem heeft met een akkoord met Canada. "Maar we willen niet dat dat ingaat tegen de sociale en milieunormen. We willen geen arbitrage waardoor multinationals de staat kunnen aanvallen."

Meest gelezen