Medeauteur Shakespeare krijgt na ruim 400 jaar eindelijk erkenning

De nieuwe editie van de complete werken van William Shakespeare zal Christopher Marlowe vermelden als co-auteur. De vraag of Shakespeare echt al zijn werken zelf geschreven heeft, is al eeuwenlang voer voor discussie onder academici. Een team van wetenschappers is er nu ook voor het eerst in geslaagd om aan te tonen dat Christopher Marlowe wel degelijk heeft meegeschreven aan de Henry VI-trilogie.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Een internationaal team van 23 literatuurwetenschappers zocht in databanken met daarin de volledige woordenschat van de toneelstukken uit de Elizabethaanse periode systematisch naar bepaalde woorden of combinaties van woorden.

De databanken bevatten de toneelstukken Shakespeare en Marlowe (zie portret), maar ook die van de andere toneelschrijvers uit die periode. De Elizabethaanse periode verwijst naar de periode van ca. 1580 tot 1642, het tijdperk waarin Shakespeare en de Engelse koningin Elizabeth I leefden.

Op basis van hun onderzoek konden de wetenschappers nu voor het eerst met grote zekerheid stellen dat sommige onderdelen zeer duidelijk van de hand van Shakespeare waren terwijl andere onmiskenbaar door Marlowe waren geschreven.

Atlas Photography/REPORTERS

De New Oxford Shakespeare bevat 44 toneelstukken waarvan er 17 geschreven zijn in samenwerking met andere auteurs. In de vorige uitgave uit 1986 die 39 toneelstukken bevatte, was maar sprake van acht gevallen van samenwerking.

Volgens professor Gary Taylor van Florida State University die het onderzoek mee leidde, waren samenwerkingen tussen toneelschrijvers ten tijde van het Elizabethaanse theater helemaal niet ongewoon. "Het was helemaal geen geheim dat Shakespeare en Marlowe samenwerkten", aldus Taylor.

Christopher Marlowe, die behalve toneelschrijver ook dichter en spion was, stierf al op 29-jarige leeftijd tijdens een vechtpartij in een herberg. Volgens sommigen werd hij vermoord omdat hij een spion was. Ondanks zijn grote talent is hij vooral de geschiedenis ingegaan als de grote rivaal van Shakespeare maar zelfs dat is volgens Taylor niet zeker. "Misschien konden ze het goed met elkaar vinden, misschien haatten ze elkaar. We kunnen dat onmogelijk weten. Maar ook rivalen kunnen samenwerken."

Discussie blijft leven

Marlowe, slechts enkele maanden ouder dan Shakespeare, werd al veel eerder razend populair met werken als "Doctor Faustus", "Tamburlaine" en "Dido, queen of Carthage". Net daarom vinden andere literatuurwetenschappers het zeer onaannemelijk dat een grote ster als Marlowe met een destijds relatieve onbekende auteur als Shakespeare zou hebben samengewerkt.

Carol Rutter, hoogleraar Shakespeare aan de universiteit van Warwick, vermoedt dat Shakespeare eerder met anderen samenwerkte. "Het is veel waarschijnlijker dat Shakespeare zijn carrière begon bij een gezelschap waar hij al actief was als acteur en dat hij niet met andere toneelschrijvers, maar met acteurs samenwerkte. Die acteurs zullen met Marlowe in het achterhoofd, ook diens woorden gebruikt hebben", aldus Rutter bij de BBC.