Mr Tibbs favoriete zwarte personage van Britse filmfanaten

De acteerprestatie van Sidney Poitier als rechercheur Virgil Tibbs in Norman Jewisons film "In the heat of the night" uit 1967 is uitgeroepen tot favoriete rol van Britten van een zwarte acteur. Dat blijkt uit een peiling van het gerenommeerde British Film Institute (BFI). Poitier sloot ook de top-tienlijst af met zijn rol in Stanley Kramers "Guess who's coming to dinner", ook al uit 1967. Samuel L. Jackson als Jules (Winnfield) in Quentin Tarantino's "Pulp Fiction" raakte -verrassend- niet verder dan plaats zes.
Supplied by Capital Pictures

Naast publiek werd er ook een panel van 100 specialisten in de filmindustrie gevraagd om te stemmen. Angela Bassett kwam bij de poll van experts op de eerste plek met haar vertolking van Tina Turner in de biopic "What's love got to do with it", bij de openbare stemming kwam deze op de negende plek.

Pam Grier werd in beide polls tweede voor haar rol in Tarantino's hommage "Jackie Brown". Ze weert zo Whoopi Goldberg van de eerste plaats voor haar rol in Spielbergs "Color purple". Michael K. Williams werd in de publiekspoll derde voor zijn rol als Omar Little in "The wire". Hij is de enige die met een rol in een tv-reeks de top 10 haalde.