Nederlandse zender RTL vervangt Zwarte Piet door Schoorsteen Piet

Met het vallen van de bladeren is in Nederland ook de Zwarte Pietendiscussie weer op gang gekomen. Het mediabedrijf RTL heeft beslist om geen Zwarte Pieten meer te tonen. "In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld", klinkt het in een mededeling op de RTL-nieuwswebsite. Vorig jaar nog zei RTL dat het niets wou veranderen aan het uiterlijk van de helper van Sinterklaas.

Met de keuze voor Schoorsteen Piet, een Piet met zwarte roetvegen op het gezicht, volgt RTL het voorbeeld van de Nederlandse Stichting Sinterklaas.

"Voor een deel is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar", schrijft het bedrijf in een verklaring.

RTL nam de beslissing na gesprekken met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Eerder dit jaar oordeelde de Nederlandse kinderombudsvrouw al dat de traditie rond Zwarte Piet in haar huidige vorm in strijd is met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties omdat ze kan leiden tot pesten, uitsluiting of discriminatie.

"Kwetsend overblijfsel uit koloniale tijd"

De discussie rond Zwarte Piet woedt al enkele jaren in Nederland. Nederlanders van vreemde origine vinden het gebruik racistisch en beledigend. Een speciale VN-delegatie oordeelde vorig jaar na een bezoek aan Nederland dat Zwarte Piet veel meer dan een traditie "een kwetsend overblijfsel uit de koloniale tijd" is en ze raadde de Nederlandse regering aan om iets te doen aan het negatieve stereotype. De hele discussie deed en doet ook vandaag nog veel stop opwaaien bij onze noorderburen.

In ons land werd vorig jaar beslist dat de Pieten bij de intrede in Antwerpen geen dikke rode lippen, oorbellen of kroeshaar meer zouden hebben en dat het roet op hun gezicht zou vervangen worden door roetvegen.

Meest gelezen