Ohio, "het hart van de Verenigde Staten"

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: Ohio.

Ohio wordt ook wel "het hart van de Verenigde Staten" genoemd door zijn geografische vorm en de politieke hartslag gaat hier de hoogte in tijdens de verkiezingen . De Cincinnati-metropool met bijna 2 miljoen inwoners speelt een grote rol in wie van de kandidaten Ohio uiteindelijk buitmaakt, en Ohio zelf is één van de belangrijkste battleground staten. Met uitzondering van Franklin Roosevelt en John Kennedy, was geen enkele kandidaat ooit in staat het presidentschap te bemachtigen zonder een overwinning in Ohio.

Eerder gereserveerd

In het openbaar zijn Cincinnatians eerder gereserveerd wat betreft hun politieke opinies en op het werk hangt er zelfs een taboesfeer rond politieke gespreksonderwerpen. In familiale kring daarentegen kan het er "politiek heftig" aan toegaan.

Politieke gezindheid wordt hier veelal van ouders aan kinderen doorgegeven. Mijn schoonouders zijn Republikeins in hart en nieren en mijn fantastische vrouw is ook Republikeins gezind, hoewel ze het niet eens is met de socio-culturele agenda. Ze beschouwt zichzelf dan ook eerder een fiscaal conservatief, wat erg handig is bij het beheren van het huishoudbudget.

Ikzelf probeer me vooral op de achtergrond te houden als het over politiek gaat. Discussies met de schoonfamilie moeten hoe dan ook voorzichtig worden aangepakt. Gedurende deze verkiezingscyclus is het echter "politiek rustig" tijdens onze familie-etentjes.

Als ik dan toch voorzichtig pols naar hun gedachten over deze verkiezingen, borrelt een geweldige frustratie en teleurstelling op. Ze hebben geen goede keuze: een narcistische, seksistische Republikeinse bully of een leugenachtige, onbetrouwbare Democratische bandiet. "Was Kasich, de huidige gouverneur van Ohio en gematigd Republikein, toch maar de genomineerde, dan zou alles zo anders zijn", mijmert mijn schoonmoeder in een vlaag van nostalgie.

Internet

Intussen woedt de strijd om Ohio op het internet. De sociale media staan barstensvol met niet-constructieve argumenten voor de ene of de andere kandidaat . Facebookvrienden en vrienden van vrienden die zich blijkbaar veiliger voelen in de vermeende anonimiteit van cyberspace, spuien zwart-wit opinies over de kandidaten.

Discussies ontaarden zeer vlug in banale scheldpartijen waarbij negatieve emoties, zoals haat en angst, de bovenhand nemen. De bijnamen van de kandidaten spreken voor zichzelf: Killary, Crooked Hillary, Hilliary, Dangerous Donald, Short-fingered Vulgarian, Hair Furor.

"Cookie Count"

Opiniepeilingen zijn big business in Ohio. Elke dag worden er een hoop resultaten gepubliceerd en deze worden onmiddellijk uitgebuit door de politieke kandidaten en andere belangengroepen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de meer geavanceerde peilingsmethoden zoals de "Halloween masker Index". Worden er meer Trump of Hillary maskers verkocht?

Hier in Cincinnati hebben we ook de "Presidential Cookie Count". Een lokale bakkerij voorspelt de uitslag op basis van het aantal verkochte koekjes met de beeltenis van de kandidaten. De laatste negen verkiezingen werden op die manier juist voorspeld, en als je de huidige tussenstand mag geloven, winnen de Republikeinen.

We zijn nog twee weken verwijderd van 8 november en intussen ga ik rustig mijn voorraad gezichtsloze Belgische chocoladekoekjes opknabbelen. Wat de uitkomst van de verkiezingen ook moge zijn, de Amerikanen krijgen een koekje van eigen deeg.