Ophef in Nederland om gekloonde hond

Voor een nieuw programma over klonen heeft de Nederlandse zender BNN een Nederlandse hond in Zuid-Korea laten klonen en dat gekloonde dier vervolgens naar Nederland gehaald. Bij onze noorderburen klinkt forse kritiek op deze gang van zaken.

"Klonen: wens of waanzin?" Zo heet het programma dat komende vrijdag op BNN is te zien en waarin Sophie Hilbrand en wetenschapper Bas Haring het fenomeen klonen onderzoeken. Hun zoektocht resulteert in een kloon van Joep, een buldog van een koppel uit Rotterdam.

Omdat klonen in Nederland verboden is, stuurt het koppel een stuk weefsel van hun hond naar Zuid-Korea op. Daar is klonen wél toegestaan en wordt een kloon van hun hond geboren. Na een periode van quarantaine reist de pup naar Nederland waar het koppel hem met open armen ontvangt. Joep zelf is inmiddels overleden. Volgens de Telegraaf heeft de hele operatie BNN 50.000 euro gekost.

Kritiek

Zowel Nederlandse dierenorganisaties als de Nederlandse politiek reageren kritisch op het programma. De makers hebben dan wel de wet niet overtreden omdat gekloonde dieren invoeren in Nederland niet verboden is, velen menen dat ze ethische grenzen hebben overschreden.

Zo hekelt de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties het klonen van dieren terwijl dierenasielen vol honden zitten die soms jaren op een baasje moeten wachten. "Wij vinden het beter om een opvanghond een kans op een fijn leven te geven", aldus een woordvoerder.

Ook het CDA, D66, de PVV en de Partij voor de Dieren kanten zich tegen klonen op bestelling. Volgens het CDA gaat het klonen van dieren met grote risico's gepaard.

De hele uitzending is vrijdag om 21.10 uur te zien op BNN. De zender heeft alvast onderstaande trailer vrijgegeven: