Parijs misnoegd over Britse traagheid i.v.m. minderjarigen

De Franse minister van Huisvesting Emmanuelle Cosse vindt dat de Britse regering sneller moet te werk gaan om een oplossing te vinden voor niet-begeleide minderjarigen uit de "jungle" in Calais, waar de ontruiming vanmorgen begonnen is. Ze vindt dat minderjarigen die familie in Groot-Brittannië hebben, sneller moeten kunnen doorreizen.

Hulporganisaties die zich ontfermen over de vluchtelingengemeenschap in Noord-Frankrijk, maken zich zorgen over het lot van de minderjarigen in de "jungle". “Het verontrust ons ten zeerste dat ze nog steeds geen duidelijkheid hebben over wat hen te wachten staat en wanneer zij het kamp in Calais eindelijk kunnen verlaten”, zegt Sofie D’Hulster, voorzitter van vzw Humain. “Ook aan de andere kant van het Kanaal verloopt de opvang van deze kinderen niet zoals het hoort. Een aantal van hen is immers in een detentiecentrum beland in plaats van bij hun familie omdat de administratie van hun dossier niet of niet correct werd uitgevoerd.”

Omdat een flink deel van de minderjarige vluchtelingen in Calais in aanmerking komt om asiel te krijgen in Groot-Brittannië, zullen de niet-begeleide minderjarigen uit de "jungle" voorlopig in Calais worden opgevangen.

Om te vermijden dat er zich toch meerderjarigen tussen de kinderen zouden bevinden, starten de Franse organisaties Terre d’asile en L’ofpra met een procedure om na te gaan wie van hen nog minderjarig is en wie niet. Hoelang die procedure zal duren, is niet duidelijk.

Afgelopen week zijn er een 200-tal niet-begeleide minderjarigen vanuit Calais naar Groot-Brittannië overgebracht. Dat is naar schatting amper 15 procent van het totaal aantal minderjarigen in de "jungle". De hulporganisaties in Calais vrezen dat nogal wat minderjarigen door de mazen van het opvangnet zullen glippen, nu de ontruiming van het kamp is opgestart.

De Franse minister van Huisvesting Emmanuelle Cosse noemt het schandalig dat de Britse regering pas in gang is geschoten nadat haar collega van Binnenlandse Zaken de situatie van de niet-begeleide minderjarigen had aangekaart in een interview met de krant "The Guardian".