Popidool uit jaren 60 Bobby Vee overleden

In Minneapolis in de Verenigde Staten is Bobby Vee overleden. Bobby Vee, artiestennaam voor Robert Velline, scoorde in de jaren 60 hits met "Take good care of my baby", "Run to him" en "Rubber ball". Tot vorig jaar trad hij nog regelmatig op. Bobby Vee was 73 en overleed aan de gevolgen van alzheimer.

Bobby Vee kreeg in 1959 als 15-jarige de kans van zijn leven toen het optreden van Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. "The big bopper" Richardson in Moorhead, Minnesota werd geannuleerd.

Het beroemde drietal was onderweg naar het concert omgekomen bij een vliegtuigcrash in Iowa. (De zwarte dag in de rockgeschiedenis zou in 1972 bezongen worden door  Don McLean als "the day the music died".) De organisatoren lanceerden te elfder ure een oproep aan de lokale bands om de plaats van het beroemde trio in te nemen.

Hoewel ze nog maar twee weken bestonden, stelden ook Velline en zijn vrienden zich kandidaat. Toen de presentator hem vroeg naar de naam van zijn band, keek Velline naar de schaduwen van zijn vrienden op het podium en antwoordde hij "The shadows". Vee zou zijn debuut later "een mijlpaal in zijn carrière" noemen. Zijn artiestennaam koos hij trouwens op suggestie van de jonge Bob Dylan, die korte tijd in Vee's band speelde.

Luttele maanden later scoorde de band een bescheiden, regionale hit met "Suzie baby". Daarna ging het heel snel, met hits als "Take good care of my baby" (geschreven door het duo Carole King - Gerry Goffin), de opvolger "Run to him", "Rubber ball", "The night has a thousand eyes", "Devil or angel", "Come back when you grow up", "Please don't ask about Barbara" en "Punish her".

Vee was behalve zanger ook een begaafd gitarist en tekstschrijver. Hij haalde niet minder dan 38 keer de top 100. Toen The Beatles ook de Verenigde Staten veroverden, keerde het tij en verdween het grote succes. Vee trad echter nog tientallen jaren op met de wereldhits die hij in het begin van zijn carrière had gescoord.