Premier Michel: "We kunnen CETA-akkoord niet ondertekenen"

Ons land kan het CETA-verdrag niet goedkeuren. Die boodschap heeft premier Charles Michel (MR) overgebracht aan Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Het lijkt er dan ook op dat de Canadees-Europese top van donderdag niet kan doorgaan.

Premier Michel zat vanmiddag samen met de verschillende regeringen van ons land. In dat gesprek wilde hij te weten komen wat hij vanavond moet zeggen tegen Europees president Donald Tusk, die een ultimatum had opgelegd aan ons land. Waals minister-president Paul Magnette (PS) liet voor aanvang al verstaan dat een "ja" nog geen optie is. "Wij beslissen nooit onder een ultimatum."

Nog geen uur na aanvang van het overleg kwam iedereen alweer naar buiten. Alle regeringsleiders hebben tijdens de bijeenkomst hun standpunten nogmaals herhaald. Vlaanderen, het federale niveau en de Duitstalige regering waren pro het verdrag, Brussel en Wallonië blijven bij hun "neen".

"We zijn momenteel dus niet in staat om CETA te ondertekenen", zegt premier Michel. "Deze namiddag ga ik Tusk formeel een antwoord bieden."

"Canada, de Europese Commissie en de Europese Raad zullen nu moeten beslissen wat er de komende dagen zal gebeuren en wat de gevolgen zijn voor de organisatie van de Canadees-Europese top."

Alles lijkt er momenteel wel op dat die top - waar de ondertekening plaats zou vinden - niet zal kunnen doorgaan. Een goede Europese bron liet gisteren al verstaan dat de Canadese premier Justin Trudeau niet op het vliegtuig zal stappen als er geen garanties zijn van België.

Bourgeois: "We staan te kijk voor de hele wereld"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is teleurgesteld over het "njet". "We staan te kijk voor heel de wereld", zei hij net na het overleg. "Het is een slechte zaak voor België, Wallonië, Vlaanderen, Europa, Canada en de hele wereld. Dit is een blokkering die ongelofelijk nefast is."

Magnette: "Het is niet belachelijk"

Waals minister-president Magnette (PS) herhaalde dan weer zijn bezwaren ten opzichte van het ultimatum en het akkoord. "In deze omstandigheden kunnen we geen "ja" zeggen, dat lijkt evident." Hij legt de bal ook in het kamp van de premier, die volgens hem niet bereid was te discussiëren. 

"Ik denk niet dat het belachelijk is om de overheidsdiensten te beschermen en de sociale en milieunormen te verdedigen. Het is belangrijk voor de burger."