Radio 2 West-Vlaanderen keert terug naar oude stek

Na 15 jaar aan de Doorniksesteenweg in Kortrijk trekt de West-Vlaamse redactie van Radio 2 opnieuw naar het hart van de stad. De redactie zal haar intrek nemen in een nieuw, nog te bouwen, onderdeel van het vroegere Conservatoriumgebouw waar ze vroeger al enkele decennia vertoefde. Dat heeft de Raad van Bestuur van de VRT bekendgemaakt.
Het huidige Radio 2-gebouw aan de Doorniksesteenweg.

De maatregel maakt deel uit van de besparingsoperatie bij de openbare omroep. Radio 2 is voor vier van haar vijf regionale redacties op zoek naar nieuwe locaties die meer zichtbaar zijn voor het publiek, efficiënter zijn in beheer en budget, en die er zich toe lenen om samenwerkingen met partners aan te gaan.

Radio 2 West-Vlaanderen verkoos het voorstel van de stad Kortrijk, om opnieuw deel uit te maken van het vroegere Conservatoriumgebouw waar ook muziekcentrum Track en concertzaal De Kreun zich bevinden.

“Radio 2 wil meer dan ooit zichtbaar zijn in heel West-Vlaanderen, dicht bij de mensen. Dankzij moderne middelen zullen de Radio 2-reporters zeer mobiel zijn, aanwezig van De Panne tot Knokke, van Brugge over Roeselare tot Menen", aldus netmanager Jan Knudde.

"Het blijft tegelijkertijd belangrijk om te vertrekken vanuit een goed uitgeruste redactie. Daarvoor zoeken we in elke regio een zeer zichtbare locatie. Voor de redactie van Radio 2 West-Vlaanderen hebben wij die gevonden in het centrum van Kortrijk, vlakbij het station. In het vroegere Conservatoriumgebouw vinden wij bovendien partners met wie wij vlot kunnen samen werken.”

Ook de burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is blij met de beslissing. "Radio 2 en de stad Kortrijk hebben een lange gemeenschappelijke geschiedenis. Ook de toekomst is nu verzekerd want we bouwen het oude conservatorium om tot één nieuwe site met daarin een muziekaanbod voor alle generaties. Deze centrale plaats in de stad brengt muzikanten, muziekliefhebbers, studenten en andere creatieve geesten samen. (...) Al deze elementen tezamen versterken de ambitie van Kortrijk om dé muziekstad van West-Vlaanderen te worden.”

Precieze details ontbreken nog maar de verhuizing zal vermoedelijk eind 2017 plaatsvinden.