Record Bank verdwijnt eind 2017 uit het straatbeeld

In de loop van volgend jaar zal de merknaam Record Bank uit het Belgische straatbeeld verdwijnen. Dat heeft het Nederlandse moederconcern ING beslist. Intussen blijven de vakbonden van ING woedend over uitspraken van personeelsdirecteur Knaapen over de "te royale arbeidsvoorwaarden" van de werknemers.

Onlangs kondigde ING een grote herstructurering in ons land aan waarbij 3.150 banen geschrapt zouden worden. Samen met natuurlijke afvloeiingen verdwijnen er tegen eind 2021 zeker 3.500 banen bij ING België.

Samen daarmee werd ook aangekondigd dat ING tal van kantoren wil sluiten en dat ook de naam Record Bank zal verdwijnen. Record Bank zou ten laatste volgend jaar fuseren met ING België waarna die merknaam wordt vervangen door die van ING.

Het aantal kantoren van beide filialen zou worden verminderd van 1.250 naar 650. Bovendien wil ING voortaan meer gaan werken met zelfstandige kantoorhouders.

Van Record Bank naar ING België

Record Bank ontstond begin 2001 door de fusie van SEFB, Dipo Spaarbank, De Vaderlandsche Spaarbank en de kredietmaatschappij Sodefina. De bank werd een volledig filiaal van ING en heeft zetels in Evere bij Brussel, Gent en Luik.

Op korte tijd nam Record Bank de spaarbank Westkrediet, AGF Belgium en Mercator Bank over. Later volgde Eural, een filiaal van Dexia. Record Bank heeft nu 800.000 klanten.

Bonden weigeren excuses HR-directeur

De vakbonden verwerpen intussen de excuses van personeelsdirecteur Hein Knaapen. Die had eerder gezegd dat een groot deel van de 52.000 werknemers van ING te afhankelijk zijn geworden van de bank door "te royale arbeidsvoorwaarden, hoge vertrekpremies en het rigide ontslagstelsel in België en Nederland.

De bonden wijzen er op dat Knaapen pas in 2012 bij ING is gekomen en minder heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de groep dan de meeste personeelsleden. Bovendien zou hij zelf "extreem genereuze loonvoorwaarden" hebben gekregen. De Belgische topman van ING België nam eerder afstand van de verklaringen van Knaapen.